Här sker de flesta brotten i Tierp

I Tierps kommun är det med skadegörelse vid skolorna medan risken att få bilen stulen, repad eller uppbruten är störst vid Tegelbruksgatan och Makrillvägen i Tierp och på Nygatan i Söderfors. Åtminstone om man ska tro statistiken.

Tierp2008-03-07 00:01
Nu har Tierps kommuns nybildade "skadegörelsegrupp" fått svart på vitt när det gäller två vanliga brottskategorier. Inom ramen för projektet Tryggare Uppsala län har Håbo tidigare haft ordentlig framgång med sin "bilinbrottsgrupp". Med olika insatser har man lyckats sänka den typen av brottslighet med 37 procent. Tierp har tagit efter modellen och riktat in sig på sina problemområden ­- skadegörelse och bilrelaterade brott -i Söderfors och Tierp, som har flest anmälningar i den kategorin.

Hans Wallin på Uppsalapolisens brottsofferenhet har plockat ut nio så kallade brottskoder som alla har med olika typer av skadegörelse och bilbrott att göra och listat dem efter område. Under perioden 1 januari 2007 till 13 februari 2008 stals två bilar i Söderfors (båda på Nygatan), två bilar drabbades av inbrottsstölder och en av skadegörelse. Tre övriga fall av skadegörelse anmäldes också, alla på Bruksskolan.
I Tierp blev siffrorna förstås högre. Här stals också två bilar under samma period, en på Tegelbruksgatans parkering och en på Ica:s parkering, nio bilinbrott förövades (varav sex på Tegelbruksgatan), en bil utsattes för försök till stöld och två för skadegörelse.

Skadegörelsen är det mest omfattande problemet, allt klotter medräknat kommer man upp i 30 polisanmälningar. Värst drabbade är skolorna.
Hans Wallin har besökt brottsplatserna och bifogar förslag till förebyggande åtgärder. I första hand handlar det om att belysningen måste förbättras. Vid sitt nästa möte i slutet på mars ska nu gruppen ta upp vad som kan göras och hur ansvaret ska fördelas, gruppen består av företrädare för både kommun, polis, försäkringsbolag och fastighetsägare som alla ska samverka för att komma åt brottsligheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om