Här ska livet leka för gädda och fågel

Det stora våtmarksområdet Fladen i Ledskär på Hållnäshalvön har fått nytt liv igen. Målet är att skapa ett ekosystem som gynnar det djur- och växtliv som finns i området.

Tomas Loreth Remén och Johan Eriksson från Upplandsstiftelsen har haft huvudansvar för att skapa den så kallade fuktängen vid våtmarksområdet Fladen i Ledskär på Hållnäshalvön.

Tomas Loreth Remén och Johan Eriksson från Upplandsstiftelsen har haft huvudansvar för att skapa den så kallade fuktängen vid våtmarksområdet Fladen i Ledskär på Hållnäshalvön.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2021-03-20 19:00

I området har Upplandsstiftelsen under flera år arbetat med att restaurera och återställa ett cirka 40 hektar stort våtmarksområde och skapa så kallade fuktängar.  

undefined
Här ser man det 40 hektar stora området i Ledskär och omlöpets utlopp som ska göra det enklare för fisk från Östersjön att nå området.

Tanken är att miljön ska gynna både födosökande fåglar liksom den fisk som under våren vandrar upp från havet för att leka i området. 

– Målet med hela arbetet är att skapa ett ekosystem som är bra för både djur- och växtliv, förklarar Upplandsstiftelsens Tomas Loreth Remén som är ansvarig för projektet.

Arbetet med att skapa fuktängarna består av flera olika delar.

– Dels har vi fräst och tagit bort stora mängder med vass och sly och därmed öppnat det igenväxta området igen, berättar Upplandsstiftelsens Tomas Loreth Remén.

En annan viktig del i arbetet har varit att behålla vattnet på fuktängarna. För att detta ska bli möjligt så har bland annat utloppsdiken i området dämts upp. Att hålla kvar vatten har även positiva effekter på Östersjöns övergödning.

I området har även en vattenpump placerats som man vid behov och kan reglera vattennivån med.

undefined
Tomas Loreth Remén och Johan Eriksson från Upplandsstiftelsen har haft huvudansvar för att skapa den så kallade fuktängen vid våtmarksområdet Fladen i Ledskär på Hållnäshalvön.

– Skulle inte den naturliga vattenförsörjningen räcka och vattennivån sjunka kan vi använda vattenpumpen. I drift pumpar den in 40 liter vatten i sekunden, förklarar Johan Eriksson, tillsyningsman på Upplandsstiftelsen.

En viktig tanke med projektet är att få olika fiskarter, och i synnerhet gäddan, att i större utsträckning vandra upp till området för fortplanting. 

– Gäddan är en rovfisk som är viktig för att Östersjöns ekosystem fungerar. För att säkerställa att arten är stabil över tid är detta en viktig åtgärd, menar Tomas Loreth Remén.

Genom att behålla befintligt vatten och pumpa in nytt vid behov tror initiativtagarna Upplandsstiftelsen, markägare, Tierps kommun och Sportfiskarna att det ska skapas en miljö som gör det lättare för bland annat gäddyngel växa till sig innan de vandrar ut till kusten och Östersjön igen.

– Redan innan detta så vandrade gäddan upp hit och till Svenskär en mil bort, via det vatten som fanns, berättar markägaren Rolf Falkenberg.

För att underlätta fiskvandringen har även ett omlöpe (en bäck) byggts som ska göra det lättare för fisken att vandra. 

Det som ska bli en tryggare fortplantningsmiljö kommer inte att vara utan faror.  

Fuktängarna kommer även att bli en viktig plats för fågelarter där tillgången på fisk en förutsättning för överlevnad. 

– Tanken är att gäddan ska få en barnkammare. Men visst är det så att en del kommer att bli fågelmat, medan andra växer till sig och tar sig ut i Östersjön igen.

En nyckel för att fuktängarna ska överleva på sikt är att de hålls öppna och inte växer igen. Det kommer att görs med hjälp av betesdjur. 

– Med betesdjuren kommer området att hållas öppet och ge nya arter och växter som tidigare hållits undan möjlighet att få plats och synas här, säger Tomas Loreth Remén.

Arbetet börjar nu bli klart. Hos de inblandade parterna finns förhoppningar.

undefined
Här inspekterar markägaren Rolf Falkenberg och Tomas Loreth Remén den ryssja som ska hjälpa till med kartläggningen av vilka fiskar som vandrar från Östersjön till fuktängen.

– Det är ett spännande arbete och en förhoppning jag har är att detta ska bidra till populationen av gädda i förblir stabil, säger Rolf Falkenberg.

Vid det så kallade omlöpet, som mynnar vid fuktängen, har en ryssja placerats som ska hjälpa till i kartläggningen av vilka fiskar som vandrar. 

– Tre stycken leksugna gäddor från Östersjön har så här långt vandrat upp till området och fastnat i ryssjan, säger Tomas Loreth Remén.

Våtmarkarbete

Upplandsstiftelsen finansierar sin verksamhet med hjälp av stöd från Region Uppsala och andra aktörer. Arbetet i Fladen i Ledskär sker i samarbete i Tierps kommun och Världsnaturfonden. 

Fladen är ett av flera våtmarksarbeten som pågår eller nyligen genomförts. I Östhammars kommun pågår arbetet att återställa våtmarken Träsket på Östra Tvärnö samt ett liknande arbete i Harg. Tidigare har arbeten gjorts vid Kavarö, Lortfjärden och Mörtarö samt i Ängskär i Tierps kommun.

Karta: Ledskär
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!