Klaverens Hus har landets största samlingar av äldre svenska klaverinstrument med tyngdpunkt i perioderna efter cirka 1850. Här finns pianon, flyglar, orgelharmonier och tafflar, och industriminnen från tillverkning av dem. Det är också ett forskningscentrum för svensk klaverkultur insatt i sitt internationella perspektiv.
I gamla Folkets hus - fastigheten som Klaverens Hus som gåva fick överta i juli i år av Folkets husföreningen - visas ett 60-tal instrument. Men totalt i samlingarna finns omkring 500 instrument, bland annat den flygel som den svenske jazzpianisten Jan Johansson (1931 - 1968) en gång spelade på i barndomshemmet. En tredjedel finns magasinerade i Småland.
– Vi vårdar och bevarar ett kulturarv. Vi visar en epok av svensk klaverkultur, och nu är vi ett nytt kulturinslag och en ny turistattraktion här i Lövstabruk, utbrister Eva Helenius, ordförande i Föreningen Klaverens Hus, omsluten av pianon, flyglar och orglar i den stora innedansbanan i Folketshussalen.
Ett besök i Klaverens Hus talar till alla sinnen.
– Instrumentens egenart, skönhet av former, färger och klanger i kombination med handens och örats konst är oslagbar. Och på våra konserter här i Folkets hus spelar artisterna på instrumenten som finns i samlingen, säger Eva Helenius.
Hade det inte varit för Eva Helenius och pianoteknikern Conny Carlssons förutseende så hade sannolikt de allra flesta instrumenten i samlingen hamnat på soptippen eller gått utomlands.
– Vi lärde känna varandra i mitten på 1970-talet, då cembalon hemma behövde omvårdnad. Conny kom hem till den och vi började prata. Pianofabrikerna levde fortfarande, och vi inledde ett samarbete där vi dokumenterade tillverkningen av pianon och orglar och intervjuade yrkesfolk som stått på fabriksgolvet eller arbetat i försäljningskedjan, berättar Eva och fortsätter:
– Förr innan grammofon, radio, elektroniska instrument och datorer slagit igenom, fanns det pianon och orglar i väldigt många svenska hem. Det var så man mötte musiken, och många spelade ett instrument. Med högt kostnadsläge i Sverige under1970-talet tappade pianofabrikerna i konkurrenskraft mot import från lågprisländer. Under 1980-talet övergick man mer och mer till elektroniska instrument och datorer.
Klaverens Hus bildades år 1998. Då hade Conny och Eva under flera år tidigare samlat in allt som behövdes för att bygga pianon och orglar. Medarbetare i föreningen fortsatte arbetet och åkte land och rike runt för att samla in klaverinstrument.
– Vi hämtade det mesta själva med en lätt lastbil. Vi började samla tio år innan de tre sista svenska pianofabrikerna lades ned år 1987. Privatpersoner skänkte eller deponerade sina klaverinstrument till Klaverens Hus. Utan vårt ideella arbete hade större delen av den här skatten om cirka 500 klaverinstrument kastas på soptippen. Idag är vår samling unik i Europa.
Utställningen i Klaverens Hus skildrar nära 200 år av vår klaverkultur. Instrumenten speglar en rik och mångfacetterad värld med ett oräkneligt antal modeller med skilda klangegenskaper och många varierande yttre utföranden, som följt rådande stilideal för möbler. Här finns praktfulla utställningsinstrument, gjorda i ett enda exemplar, prunkande salongsorglar med speglar, hyllor, knoppar och fantasifulla utsmyckningar, liksom smakfulla vardagsinstrument, raka kammarpianon i funktionalismens anda och enkla skolorglar. Många piano- och orgelfabriker finns representerade och sällsynta 1800-talsflyglar står i en präktig rad.
Klaverens Hus etablerade sig år 1998 i Söderhamn mot löfte om fria hyror. Under hösten 2014 flyttades samlingarna till magasinförvaring i Karlholmsbruk i Tierps kommun och Strömsnäsbruk i Markaryds kommun.
– När Söderhamns kommun drog in hyresbidraget hade vi inget val; vi måste hitta ny lokal. Vi hade allt samlat i Söderhamn och hade bara ett par dagar på oss att ordna med flyttningen. Vi hade tänkt oss Gävle med magasin i Karlitområdet i Karlholmsbruk för en del av samlingarna och en avdelning i Småland som flyttades först, berättar Eva Helenius.
Förra sommaren fick Eva tips om att gamla Folkets hus i Lövstabruk stod tomt. Den 5 november förra året invigdes Klaverens Hus.
– Folkets hus passar oss som hand i handske. Dansbanan i huset har god akustik, byggd som den är för musik och dans, och ett sådant här kulturinslag passar bra in i Lövstabruks övriga kulturliv, inte minst med aktiviteterna kring den världsberömda barockorgeln av Johan Niclas Cahman, säger Eva Helenius.