Här ryker 100 baguetter om dagen
Ol Andersskolan i Skärplinge är den enda högstadieskolan i Tierps kommun som har ett eget fik just nu. Här går det bland annat åt hundra baguetter varje dag. Godis slutade man dock med för många år sedan.
Foto: Ann Svalander
- Men vi går inte dit ner så mycket, faktiskt, säger Alexander Zetterberg.
- Oftast stannar vi på skolan och handlar i kaféet.
Chokladbollar och festis, och mackor, det är vad Alexander brukar köpa. För i snitt 40 kronor om dagen räknar han snabbt ut.
- Jag gillar inte maten, kanske att jag har ätit tjugo gånger i matsalen på de här två åren i högstadiet, gissar han.
Martin Hålldin, Sandby, äter däremot skollunchen:
- Jag går i alla fall dit och smakar, säger han och tar ett par tuggummibitar ur påsen när Alexander bjuder. Han bjuder ofta.
- Men jag bjuder tillbaka ibland.
Martin har godisförbud, det går ut nu i slutet på februari och då ska han få en tusenlapp av sina föräldrar. Den går nog till projektet epatraktor, tror han. Han kan alltså lika gärna stanna på skolan för i skolkaféet finns inget godis och då blir det inte sällan så att Martin köper frukt i stället.
- Vi sålde både läsk och godis när vi började med elevfik för sådär tio år sedan, säger ekonomibiträdet Ann Ögren.
Det är hon som gräddar och brer alla de hundra baguetterna som går åt per dag. Skolan har 270 egna elever och ett 50-tal som bussas in från Karlholm och Hållnäs till några lektionstimmar i veckan.
- Bröden fixar jag det första jag gör när jag kommer kvart över sex på morgonen. Det är halvfabrikat, off bake, så det tar inte så lång tid men de ska ju hinna svalna innan jag kan bre dem.
Den större, ljusa modellen med ost och skinka leder ligan, men det går en hel del grova småbaguetter också. Och drickyoghurt.
- Men läsk och godis var det länge sedan vi slutade med, säkert fem år, säger Ann Ögren.
När hon förberett dagens sortiment bär hon i väg det till det lilla båset med skjutlucka i entréhallen och klockan kvart över åtta öppnar hon butiken. Första passet är korta 20 minuter men halv tio finns hon på plats igen, och sedan en hel timma vid lunchdags och så för en sista mellanmålsrast:
- Det är nog en hel del som inte ätit frukost innan de kommer till skolan. Och alla vill ju inte heller ha skollunchen. Så fiket behövs, många handlar en macka på morgonen och sparar den i skåpet till lunchrasten.
Att Ann Öberg har rätt blev bara allt för uppenbart när hon var sjuk några dagar häromveckan.
- Det var kris när kaféet var stäng, säger rektor Birgitta Skärberg.
Som är bara positiv till verksamheten.
- För att orka och nå bra resultat måste man ha bränsle i kroppen, konstaterar hon.
När man nu slutar med Sodexo-maten och Ol Andersskolan ska laga sina egna luncher så kommer Ann Öberg att behövas i köket och därför är tanken att eleverna själva successivt ska få ta över delar av ansvaret för sitt kafé. Elevrådet håller just nu på med att planera tjänstgöringsschemat. Redan finns det elever som brukar rycka in en stund på rasterna, mest för att det är kul.
- Men vår förhoppning är väl också att många fler ska vilja äta i matsalen framöver och att kaféet på sikt bara blir ett mellanmålsalternativ, säger Birgitta Skärberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!