Här planeras för upp till 500 nya bostäder

Tierps kommun står inför en utmaning som inte skådats på 30 år – en stadigt minskande befolkning. Men med projektet Trädgårdsstaden spirar hopp om förändring.

Viktoria Söderling (S) föreställer sig en bostadsmiljö omgiven av natursköna landskap och lantliga element som röda lador och cykelstråk.

Viktoria Söderling (S) föreställer sig en bostadsmiljö omgiven av natursköna landskap och lantliga element som röda lador och cykelstråk.

Foto: Jeanina Santiago

Tierp2024-01-16 05:00

Befolkningen i Tierps kommun har minskat med cirka 200 invånare, det vill säga ungefär 1 procent, på två år och låg på 21 222 invånare år 2023. Oppositionsrådet Viktoria Söderling (S) beskriver detta som en akut kris.

– Vi ser en nedgång i befolkningstillväxten för första gången sedan 1990-talet, säger hon.

undefined
Här ska den södra delen av Trädgårdsstaden byggas utanför Tierp. Oppositionsrådet Viktoria Söderling (S) visar upp området.

Hon pekar på bristen på lediga tomter i centrala Tierp som en av orsakerna.

– Vi behöver göra det möjligt för folk att bygga sina hem här.

En av de åtgärderna som ska råda bot på bostadsbristen går under namnet Trädgårdsstaden. På en åker framför stora Ica i Siggbo ända ner till Svanbyrondellen planeras en skola eller förskola, samt 400–500 bostäder som kan husera minst 1 000 invånare.

Detaljplanen vann laga kraft 2018. I södra delen av Trädgårdsstaden – den första etappen, även kallad "Södra villorna" – är tanken att det ska finnas plats för cirka 20 villor. Resterande område är planerat för blandad bebyggelse.

Men det finns mycket att göra innan några hus kan byggas.

– Tomterna är inte påbörjade. Det som kostar är sådant som vatten, avlopp och kommunala gator. Det enda som gjorts hittills är infarter från Trafikverkets väg, vilka byggdes 2019. Därefter har ingenting hänt.

Viktoria Söderling vill skynda på arbetet så att tomterna kan börja säljas redan 2024. Hon förespråkar en investering på tio miljoner kronor år 2024.

Hon föreställer sig en bostadsmiljö omgiven av natursköna landskap och lantliga element som röda lador och cykelstråk.

– Det handlar om att skapa en plats där människor inte bara vill bo, utan också trivas. Varje ny invånare är en investering i sig, och kan inbringa skatteintäkter på minst 50 000–60 000 kronor per år.

Finanskommunalrådet Sara Sjödal (C) har en liknande vision för området, men med en mer försiktig framtoning.

– Det är en balansgång. Ja, vi måste våga investera, men vi måste även vara medvetna om de ekonomiska riskerna. Det är extremt risktagande för kommunen att lägga ut så mycket pengar om man inte är säker på att få tomterna sålda. Vi kan inte chansa för mycket, säger Sara Sjödal.

Hon betonar vikten av partnerskap och en utvecklingsplan i flera steg. Sara Sjödal vill satsa två miljoner kronor i år, och ytterligare över 20 miljoner kronor år 2025. 

– Det är nu ekonomiskt tajt i kommunen och omvärlden. Men när ekonomin vänder, förhoppningsvis runt 2025, vill vi vara redo med säljbara tomter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!