På en kulle i skogen, strax norr om Karlholmsbruk, ligger herrgården som har en intim koppling till både svensk krigs- liksom industrihistoria.
– Ett både ovanligt och intressant objekt på många sätt och vis, konstaterar fastighetsmäklaren Lotta Niward från ERA i Gävle som har uppdraget att sälja gården.
Herrgården byggdes 1635, men på platsen finns även spår av en tidigare prästgård som byggdes redan på 1400-talet.
Webbsajten svenskaherrgårdar.se är en kartläggning av 1 900 svenska herrgårdar av forskaren och docenten Göran Ulväng vid Ekonomisk-historiska institutionen vid Uppsala universitet. På den redovisas samtliga ägare av gården i Holmsånger.
– Det är en välbyggd herrgård som genom åren haft flera intressanta ägare, förklarar Göran Ulväng.
Ägarförhållandena visar att flera spännande namn haft gården genom århundradena. Från mitten av 1500-talet och fram till mitten av 1700-talet ägdes gården av den inflytelserika adelssläkten Cruus.
Officeren Jesper Cruus af Edeby deltog framgångsrikt i många av Sveriges krig på 1600-talet. För sina insatser utsågs han till befälhavare över Finland, Estland och Livland, blev riksråd och kungens rådgivare.
Historien döljer även andra intressanta ägarnamn. Bland annat tobakshandlarsläkten Hamilton, Karl XII:s krigsminister Fabian Wrede och släkten De Geer som med sin järnhantering i norra Uppland lade grunden till delar av dagens svenska industri.
– Skäl som till exempel gårdens historia liksom att den kan användas som hästgård lockar intressenter, förklarar Lotta Niward.
Både bland folk i Karlholmstrakten och på andra håll pratas det om att även kända personer kan ha vistats på gården.
– Tittar man på berättelserna så andas de historiens vingslag. Bland annat sägs det att drottning Kristina ska ha haft Holmsånger som ett jaktslott liksom att kungamördaren Jacob Johan Ankarström ska ha varit här. När det gäller Anckarström så ska han också ha haft en släktkoppling hit, förklarar Lotta Niward.
När den nuvarande ägaren tog över gården genomfördes ett stort renoveringsarbete.
– Han har försökt behålla originaldelar som dörrar, återskapat olika fönsterdetaljer från när huset byggdes och renoverat stora delar av övervåningen som tidigare till stora delar av oinredd, förklarar Lotta Niward.