Upplandsstiftelsen äger campingen och de är måna om att verksamheten inte ska påverka miljön mer än nödvändigt. Arrendatorn Staffan Callerud tycker det är bra, men för honom är det framförallt en ekonomisk fråga.
– Jag räknar med att de investeringar vi gör ska löna sig även om jag inte har fått några kvitton än, säger Staffan Callerud.
På söndag invigs den senaste investeringen, ett nytt kyl- och värmeaggregat. Den innehåller en värmepump och under våren och hösten räknar Staffan Callerud med att spara ungefär 80 procent jämfört med den tidigare energiförbrukningen. I juni invigdes ett nytt servicehus med toalett, dusch och kök. Värme och varmvatten kommer från solvärmepaneler på taket under större delen av året och all eventuell överskottsvärme förs tillbaka in i systemet. För tillfället har solen värmt upp vattnet till 47,6 grader.
Sedan 1997 sorteras soporna i en återvinningsgård med tydligt märkta kärl. På campingen tar man hand om sitt eget kompostavfall och använder matjorden. För att minska sopberget använder man så lite engångsartiklar som möjligt. Sedan år 2000 renar och avsaltar de dessutom havsvatten som sedan används i hela anläggningen, något som Staffan Callerud tror att de är ensamma om i campingvärlden.
– Sötvattenbristen är ett problem här ute vid kusten. På toaletterna spolar vi med havsvatten. Det svåra är att hantera de kraftiga topparna i vattenförbrukningen på morgonen och kvällen. Vi har en tank på elva kubikmeter som fylls på kontinuerligt och det krävs för att klara av topparna, säger Staffan Callerud.
I Ängskär har det inte regnat en droppe sedan 17 juni, men man har ingen möjlighet att vattna. På campingen har man strypt vattentillgången till sex liter per minut i handfaten och nio liter per minut i duscharna. Dessutom får man lösa ett kort i receptionen för att duscha och för fem kronor får man vatten i fem minuter. Kylar, frysar och kylrum är det som slukar mest energi på campingen. Medan vi sitter och pratar kommer en lastbil och levererar 60 kartonger med glass. Årsförbrukningen för hela campingen ligger på 120 000 kW, med en kraftig topp under sommaren.
– Vi byter ut kylutrymmena efterhand så det blir så miljövänliga och energisnåla som möjligt. Dessutom har vi sensorer på alla lampor eftersom folk ofta glömmer att släcka, säger Staffan Callerud.
Ett problem som Staffan Callerud upplevt är att Östersjön mår allt sämre. Han ser hur allt mer tång och sjögräs flyter i land vid stranden tillsammans med plastpåsar och annat skräp. Dessutom försämras fisket.
– Många av våra gäster kommer hit för att fiska. Om det hade gått hade vi gärna köpt rensad strömming härifrån för att servera men det finns inte att få tag på, säger Staffan Callerud.
Han hade gärna köpt in mer lokalproducerade råvaror överhuvudtaget, men de producenter som finns kan inte leverera tillräckligt stora kvantiteter. På campingens meny har man 51 olika rätter, flera av dem är thailändska. Nästa år hoppas de kunna köpa in just thailändska grönsaker från en lokal producent som tänker sig att odla sådana i växthus.
Finns det någon form av miljöcertifiering för campingplatser?
– Det har diskuterats mycket men än så länge finns inget sådant. I tyska campingbroschyrer där vi finns med bedöms miljöhänsynen på varje camping. Men jag tror att vi är bland de första i Uppland. Det här med miljötänkande kommer mer och mer även inom vår bransch, säger Staffan Callerud.