Kravet för att få vara med är att man fortfarande bor kvar i sin bostad. Hit kan de äldre komma till en stunds gemenskap, sång och musik och för att vara med i olika aktiviteter.
Den här onsdagen har ett stort antal äldre trotsat den stränga kylan och kommit med spark, rullator eller taxi till äldreboendet Hällbacka i Söderfors. För de äldre som samlats här nu är det här den verkliga höjdpunkten i veckan. För ”då kommer flickorna och underhåller”. Flickorna är Iris Eriksson och Anita Ståhlberg som är anställda och på uppdrag av Tierps kommun håller igång verksamheten i Femklövern.
När Tierps kommun gjorde en utredning om äldre i början av 2000-talet kom tjänstemän och politiker fram till att det skulle göras en riktad satsning på äldre som bor i eget boende. Femklövern såg dagens ljus 2004.
Stämningen är uppsluppen och lättsam i Hällbacka. Allt varvas. Allsång, frågesport, någon drar en rolig historia, så åker kortleken fram, eller tärningsspelet, någon läser en dikt och en annan har tagit med cd:n Svenska favoriter Guldkorn 1 som det spelas ett spår från; Harry Brandelius Trolljazzen och den har många av de äldre dansat till när de var unga.
Det är Erhard Sundbom som tagit med cd:n Svenska favoriter. Han sitter bredvid 97-årige Elof Thorsell. Utan Femklövern tycker båda att livet skulle bli bra mycket tristare i Söderfors.
– Det finns många ensamma äldre i Söderfors och många äldre som bor kvar i eget boende och lätt blir isolerade. När flickorna kommer hit och tar hand om oss mår vi bra, det förgyller vardagen, säger Erhard Sundbom.
Vid bordet bredvid sitter Söderforsarna Eleonore Johansson och Mildred Sundbom. Eleonora är född i USA, uppväxt på Åland och kom till Söderfors år 1953. Mildred har bott i Söderfors i hela sitt liv och de två lärde känna varandra i unga år och har sedan dess följt varandra genom livet.
– Vi sitter i gamla nattrummet nu, ja, jag jobbade här på Hällbacka när det var ålderdomshem. Inget är sig likt, nu är här äldreboende, säger Eleonore i den hemtrevliga samlingslokalen.
Då har Erhard Sundbom gjort nyhetssändningarna till ett samtalsämne. Han förstår inte varför det pratas så mycket om Egypten och andra länders problem – han vill veta mer om vad som händer här hemma.
– Och vi får aldrig höra den musik som vi gillar, gammal dansmusik. Och varför pratar alla så fort och skriker i tv, jag hänger inte med!
Iris Eriksson och Anita Ståhlberg ser till att det inte blir några döda punkter i programmet. När man ser de glada och nöjda ansiktsuttrycken förstår man att de lyckats med ambitionen att bryta isoleringen och ge en stunds gemenskap och underhållning.