Hantering av kärnbränslefråga föremål för studie
Kärnbränslefrågans hantering i Tierp och andra kommuner är föremål för en vetenskaplig studie vid Göteborgs universitet. Doktoranden Hanna Sofia Johansson undersöker spelet mellan vetenskapare, politiker och allmänhet.
Hennes forskning handlar om gränsdragningen mellan politik och teknisk vetenskap. Hon undersöker i vad mån medborgarna ges möjlighet att på demokratisk väg avgöra ett tekniskt svårt problem och hur de olika kommunerna har ställt sig till detta. Det utbrända kärnbränslets omhändertagande är en fråga som ställer det demokratiska mot det teknokratiska.
— Om man ser kärnavfallet som en politisk fråga låter man medborgarna avgöra oavsett vad experterna säger. Om det däremot tas som en teknisk fråga åsidosätter man vad allmänheten tycker, säger Hanna Sofia Johansson.
Delstudie
Om fyra år ska hennes studier resultera i en doktorsavhandling om Tierp, Östhammar, Oskarshamn och Nyköping. En delstudie om Tierp ska publiceras redan nu i februari. Under hösten har Johansson varit i Tierp och intervjuat tolv nyckelpersoner i kommunledningen, partierna, referensgruppen och opinionsgrupperna. Hon har tidigare publicerat en rapport om kärnavfallsfrågans handläggning i Nyköping.
— I Nyköping var kärnavfallet en teknokratisk fråga. Experternas ord var avgörande för kommunens beslut att inte gå in i någon förstudie. Folkviljan spelade en liten roll för det beslutet. Tierps kommun gick däremot med i en förstudie och där blev avfallet i högre grad en politisk fråga. Ett skäl till att det till sist blev ett nej kan ha varit att SOS Tierp fick stora ekonomiska bidrag och bedrev en framgångrik opinion, säger Hanna Sofia Johansson.
Hennes forskning finansieras av Svensk Kärnbränslehantering (SKB) och Statens Strålskyddsinstitut (SSI).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!