Han vill bryta kyrkans isolering

Alla har väl någon gång varit i Borgenkyrkan. Det tror i alla fall församlingens pastor Lars Söderlund. Och han kan ha rätt. Till denna ståtliga byggnad centralt i Tierp har invånarna ett särskilt förhållande.

Trogna gudstjänstbesökare. Medlemsantalet har varit stabilt under många år i Borgenkyrkan, berättar pastor Lars Söderlund.

Trogna gudstjänstbesökare. Medlemsantalet har varit stabilt under många år i Borgenkyrkan, berättar pastor Lars Söderlund.

Foto: Christer Bergström

Tierp2017-11-21 14:28

– Varje år har vi både luciafirande, skolavslutning, konserter och våra lokaler är flitigt uthyrda, vi har också ett omfattande barn- och ungdomsarbete, ja, det är några inslag i verksamheten där vi når breda grupper i samhället, säger pastor Lars Söderlund när vi träffas i hans arbetsrum i Borgenkyrkan.

På hans skrivbord ligger travar av psalmböcker och biblar och väggarna pryds med tavlor av kristna, bibliska motiv.

Lars Söderlund har jobbat som pastor i Borgenkyrkan i fem år. Han kom från en tjänst i Hedemora kommun där han arbetade med IT- och utvecklingsarbete. Han ordinerades som pastor i Missionsförbundet år 1988, missionsförbundets motsvarighet till prästvigning, och har sedan dess tjänstgjort som pastor, utom året innan han kom till Tierp.

– Oj, jag har många gånger slitits i valet av att lämna det här yrket och göra något annat. Men jag har aldrig lyckats att göra mig fri från pastorskallet, utom året innan jag kom till Tierp. Jag har vänner och bekanta i Borgenkyrkan och när det blev aktuellt att församlingens tidigare pastor Ragnar Brugård skulle sluta som pastor, ringde mina vänner i Tierp och berättade att tjänsten var ledig. Jag saknade tiden att vara pastor. Jag älskar att jobba med och för människor, i det här jobbet får jag följa så många i både glädje och sorg.

I år firar Borgenkyrkans församling 140 år.

– När församlingen bildades år 1877 fanns inte Tierps köping utan det var folk i från byarna Bäggeby, Svanby och Vallby, tillsammans tretton personer, som beslutade att bilda en församling. Redan samma år lades grunden till det som år 1880 blev Missionskyrkan. Kyrkan rymde ett tusen personer. Den första kyrkan på Bäggebygatan har på senare år varit Hälsohuset, innan dess en möbelfabrik. År 1976 flyttade församlingen till den nybyggda Borgenkyrkan som sedan dess är ett landmärke i samhället, säger Lars Söderlund har ett särskilt förhållande till Borgenkyrkan, han bodde i Tierp under en tioårsperiod, från början av 1970-talet till början av 1980-talet. Hans föräldrar var missionärer i Japan och medlemmar i missionsförsamlingen.

Vad har varit kännetecknande för Borgenkyrkan under den tid du lärt känna församlingen?

– Borgenkyrkan har alltid haft en ambition att vara en del av samhället. Vi ska finnas till för andra. Det finns en stor öppenhet bland medlemmarna och vi når många barn och ungdomar i vår verksamhet. Vi har alltid haft ett socialt ansvarskännande. Redan år 1927 tog vår dåvarande pastor initiativ till socialtjänst, fattighjälp, på bred front i Tierp med många olika aktörer. Den sociala känslan har lett till att det är vanligt i missionsförsamlingar att människor jobbar politiskt. Nu är vi aktuella i integrationsprojektet Mötesplats Borgen där vi bland annat lär invandrarkvinnor det svenska språket och att cykla, säger Lars Söderlund.

Vad är din största önskan i arbetet som pastor?

– Att vi som församling behåller vår öppenhet mot andra och att vi som kyrka bryter isoleringen, att vi, som jag sa nyss, finns till för andra än oss själva. Men jag tror inte på att ordna jippon för att locka folk till kyrkan, vi vill ha en äkta och jordnära tro. Något som karakteriserar församlingen är just detta, att medlemmarna är jordnära, fromheten sitter djupt i den norduppländska myllan, men så är också medlemsantalet stabil, vi har omkring 200 medlemmar och ett 80-tal barn och ungdomar som är medlemmar i Borgenkyrkan Ung, (före detta SMU).

I december väntar traditionellt luciafirande 9 december och midnattsmässa på julaftonen klockan 23.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!