Han tvingades sadla om
Där det nyss växte jordgubbar och potatis i Svanby utanför Tierp ligger asfalten tjock. När nya E 4 drogs rakt över norduppländska jordbruksmarker tvingades Lasse Andersson starta en ny karriär. Nu odlar han blommor i växthus i stället men är fortfarande känd som Potatis-Lasse i bygden.
Lasse Andersson, tvingades sluta odla potatis, men namnet Potatis-Lasse hänger kvar.
Foto: Hans E Ericson
- De tre första åren sade de att motorvägen skulle gå rakt igenom huset och yngsta dottern undrade vad de skulle göra då. Skulle de bygga en bro över huset eller en kurva runt om ...
Så blev det inte. I stället går motorvägen cirka 150 meter bort och i dag skämtar Lasse Andersson om att han är den tierpare som har närmast till Stockholm. Fast åker dit gör han inte så ofta.
- Nej, varför skulle jag göra det. Vi har ju allt vi behöver här i Tierp, säger han och ler.
Huset har fått nya fönster för att minska bullret. Bullervallen gör också sitt till. Men visst hör de som varit vana vid lugn och ro och fågelsång motorvägen.
- Det värsta är om en långtradare kör ut på räfflorna. Då är det så att glasen hoppar i skåpet.
14 hektar av hans mark försvann när nya motorvägen byggdes. Men han äger faktiskt den del som ligger under asfalten fortfarande.
- Om motorvägen tas bort återgår den till gården igen.
Gården där Lasse Andersson odlat potatis i 30 års tid arrenderades från början av hans farfar och köptes av hans far. Nu har han satsat på odling av ettåriga växter i växthus i stället. Verksamheten har utökats för varje år och nu handlar det om 80 000 plantor.
Lasse Andersson pratar lyriskt om hur det känns att komma in i växthuset när det är fullt av doftande petunior.
- Då blir man nästan hög.
Fast fortfarande står det Potatis-Lasse på bilen.
- Kunderna ville ha kvar det. För oss är du fortfarande Potatis-Lasse, sa de. Så det fick bli Potatis-Lasses blommor då.
Brodern Håkan Andersson har fortsatt med en mindre Kravodling av potatis och grönsaker. Men jordgubbsodlaren Berit Tannergren, som också figurerade i artikeln lade ner odlingen. Hon har flyttat till Skåne och blivit rektor på ett naturgymnasium.
Så några jordgubbar från Tierp blir det inte längre. Och potatisen i affärerna kommer ibland långt härifrån.
Men Lasse Andersson har aldrig varit emot motorvägen som sådan även om han skulle ha föredragit en nordligare sträckning. Och visst kan han se fördelarna också.
- I dag har vi 26 minuter till Gränby och 21 minuter till Gävle härifrån. Det jag är lite besviken på är att inte kommunen och företagarföreningen har dragit mer nytta av det här, säger han och undrar vad som hände med planerna på restauranger, parkeringsplatser och bensinstationer vid rastplatsen i närheten.
Han saknar inte potatisen men kan fortfarande tycka att det är tråkigt att man valde att offra de finaste potatis- och jordgubbsjordarna i Uppland.
- Vi tyckte det var så onödigt och ville försvara vår jord, säger han, men tillägger sedan med ett nytt leende på läpparna:
- Men vi kanske hade fel. Det går ju bra att odla blommor också.
Vad hände sen?
Del 2
Del 2
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!