Och det talas om att kineserna är intresserade av en vandringsutställning på flera museer runt om i landet.
– Det är mycket nu ... Jag tror aldrig jag haft så mycket på gång som nu, pustar Johan Thunberg glatt när han tar emot i ateljén på Laxön.
Med några hastiga steg skyndar han in till det rum där kaffebryggaren står och laddar några koppar.
– Jag känner mig ödmjuk inför allt som händer. Jag går min egen väg i måleriet, målar ur mitt hjärta. Naturens fantastiska miljöer driver mig vidare i det konstnärliga sökandet, förklarar han och håller koll på lika många skopor kaffe som antalet koppar han hällt upp med vatten.
Inne i ateljén hänger målningar i stora format på väggen, några står staplade på golvet. Den han lägger sista handen vid står på staffliet; ett båthus vid upplandskusten badar i ljus.
När vi sätter oss vid det rustika bordet vid ateljéfönstret berättar han vad som ledde fram till äventyret i Kina.
– Jag var bjuden till slottet i Gävle, det var i maj förra året, av förra landshövdingen Barbro Holmberg. Jag fick kontakt med en man som jobbar på Future Position X, företaget som bygger broar mellan Sverige och Kina. Han berättade att Gävle symfoniorkester under maj månad 2016 skulle turnera i Asien och bland annat ge en konsert i Gävle kommuns vänort Zhu Hai i Kina. Dina målningar skulle passa där, tyckte han. På den vägen är det, berättar Johan Thunberg som nyligen träffat flera kinesiska delegationer både i Gävle och i ateljén på Laxön, då han närmare diskuterat igenom utställningsprogrammet i Kina och visat sina målningar.
De kinesiska representanterna från Zhu Hai blev ”eld och lågor” för Johan Thunbergs målningar.
– Kinserna fastnade för ljuset och miljöerna i mina bilder och tyckte motiven var sååå exotiska. I utställningen kommer jag att visa upp till femtio olika målningar. De tror att jag kommer att sälja slut på allt. Själv föredrar jag att ligga lågt, det brukar jag göra, jag drar inte på några höga växlar, är nollställd, men tycker självklart det vore otroligt skoj om kineserna gillar min konst.
I slutet av september gör han en två veckor lång resa i Kina. Han besöker Peking och har bland annat vernissage på Modern Art Museum of Zhu Hai. Det blir en stor utställning med måleri från svensk natur. Zhu Hai ligger i provinsen Guangdong i Sydöstra Kina. Det är den kinesiska stad som ligger närmast Macao och Hong Kong. På 1970-talet var staden inte mycket mer än en fiskeby men utnämndes 1980 till en av de första speciella ekonomiska zonerna i Kina vilket ledde till en explosiv tillväxt och en stor tillförsel av medborgare.
I dag bor cirka 1,5 miljoner människor i Zhu Hai. Zhu Hais hamn utvecklas just nu till en av världens främsta hamnar.
Om du slår i Kina – skaffar du ateljé och bor där vissa perioder då?
– Nja, nej det tror jag inte. Jag trivs så fantastiskt bra med att måla här vid upplandskusten och från ateljén här på Laxön. Jag vill arbeta nära den natur jag skildrar i mitt måleri, svarar han.
Johan Thunbergs måleri är omtyckt bland många här hemma, men också amerikanerna gillar det nordiska ljuset på det vis som han skildrar det.
Johan Thunbergs bilder har visats i USA 21 gånger. Det började med en inbjudan från svensk-amerikanska institutet i Minneapolis, sedan har det rullat på. Senast han visade sin konst där var för fyra år sedan.
– I USA har mina motiv av svensk natur, svenska fåglar och djur gått hem. Det ska bli intressant att se hur bildernas tas emot i Kina. Precis som vid utställningarna i USA kommer jag att frakta alla målningar med flyg till Kina.
Naturen är hans guldgruva.
– Det finns en spänning i den som gör att jag är ständigt nyfiken på att skapa. Naturen är en outtömlig inspirationskälla för mitt måleri. Den kreativiteten kände jag redan som barn hemma i Oslättsfors och där är jag fortfarande, säger Johan Thunberg som har sin ateljé på Laxön sedan år 2006.
Här på Laxön jobbar han året runt och ateljén är öppen för besök under helgerna.