Han spanar efter skogens guld

Svamp drar folk, säger Svante von Strokirch. Han vet. Sedan säkert minst tio år leder han svamppromenader i Naturskyddsföreningens regi.

Den svamp som plockas under Svante von Strokirchs ledning visas sedan i en utställning.

Den svamp som plockas under Svante von Strokirchs ledning visas sedan i en utställning.

Foto: Christer Bergström

Tierp2018-08-30 12:00

Söndagen den 9 september är det dags igen. Efter samling på Stora torget i Tierp klockan 10 tar Svante von Strokirch för några timmar med deltagarna ut på en utflykt i svampskogen.

När vi träffas den här dagen hemma hos honom i Österänge har sommaren så här långt fortfarande varit varm och torr.

– Den torra sommaren kan ställa till det ordentligt för svampplockarna. Men jag har faktiskt aldrig varit med om att det inte funnits svamp i skogen. Jag har alltid funnit något, även om somrarna varit torra. Det räcker med att det kommer regn i slutet av sommaren, eller i början av september, för att det ska dyka upp svamp, säger Svante von Strokirch.

Lynnigt väder kan också ställa till det för svampen. Som bara ett exempel säger han:

– Svampen är känslig för frost, den kan tåla någon minusgrad, men fryser om det blir för kallt.

Även dåliga svampår så genomförs svamputflykten.

– Det finns flera värden med den. De flesta som kommer vill veta mer om svamp. En vanlig fråga är vilken svamp kan vi äta? Jag ger tips och råd. Ett bra sätt att lära mer är att lära sig om några få svampar för varje år, säger Svante von Strokirch.

Själv gillar han att plocka svamp för eget bruk, för att äta.

Den svamp han tycker är godast är en tung regent i svampriket, Karljohanssvampen, både som stekt eller stuvad.

Champinjonen tycker han också är en av de bästa matsvamparna.

– Men champinjonen är förrädiskt lika den livsfarligt giftiga vita flugsvampen och andra vita svampar. Är man en osäker amatörsvampplockare avråder jag från att plocka champinjoner. Men trattkantareller kan knappast någon ta fel på.

Här i trakten är Svante von Strokirch mest känd för Svantes blomstervandring där han tar oss med till sommarblommor i högform. Han har ett genuint intresse för natur och är en naturkännare av

Guds nåde. Under många år var han till för ett år sedan ordförande för Naturskyddsföreningen i Tierp. Föreningens nya ordförande är Inger Lindgren.

Svante är intresset av allt i naturen, han inventerar och delar med sig av sina stora kunskaper om naturen bland annat genom uppskattade vandringar och guidningar i skog och mark.

– Svamp trivs i gammelskog. Gammelskog finns numera nästan bara i naturreservat. Bra svampställen är därför naturreservat. Våra svamputflykter är ett bra tillfälle att samtidigt visa och öka kunskapen om våra reservat - och så får man förstås naturupplevelsen på köpet, säger han.

I Nordupplands kalkbarrskogområden trivs ovanliga svamparter som fingersvampar, taggsvampar och spindelskivlingar.

Nu är det bara att kliva i svampstövlarna och ge sig ut i svampskogen med Svante von Strokirch som ledare. På spaning efter vanliga och ovanliga svamparter.

Lördagen den 15 september ordnas en svamputställning i Gammelgården, Tierp. Under två timmar, mellan klockan 10 och 12, visas svampar som deltagarna funnit i svamputflykten. Besökare får gärna ta med sig egna svampar och fylla på utställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!