Hälsohuset lär unga stänga av

Hälsohuset - skapat av ungdomar i Tierp - går in i en ny fas när det nya året ringer in. Då drivs inte längre Hälsohuset som projekt utan står helt på egna ben.

Hälsohuset Tierp jobbar för att hjälpa barn och unga till en sund livsstil. Den här dagen håller dansgrupper i gång.  Sanna Andersson (tv) och Ewa Wiklund är två av många som går till Hälsohuset.

Hälsohuset Tierp jobbar för att hjälpa barn och unga till en sund livsstil. Den här dagen håller dansgrupper i gång. Sanna Andersson (tv) och Ewa Wiklund är två av många som går till Hälsohuset.

Foto: Christer Bergström

Tierp2014-12-17 09:33

– Visst blir det skillnad när Hälsohuset slutar att vara projekt. Då har vi inte längre någon projektanställd på plats, utan föreningen Ungdomsnätverket i Tierp får ta ansvar för hela verksamheten, säger Birgitta Clarke, kassör i Ungdomsnätverket och som varit med i projektet från början.

Det treåriga projektet som alltså tar slut sista december har administrerats av NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet), och skett i stor samverkan med lokala föreningar, företag och sponsorer. Projektet syftar till att motverka mobbning, brott och drogmissbruk bland unga. Allmänna arvsfonden har varit en huvudfinansiär, som gett bidrag i miljonstorlek.

– Förändringen påverkar inte verksamheten i Hälsohuset. Vi har byggt upp flera olika verksamheter som går bra och som fortsätter. Vi funderar ständigt på hur vi kan utveckla verksamheten, säger Birgitta Clarke och berättar att det händer mycket i Hälsohuset, i stort sett varje dag, bara söndagar är det lugnt i och stilla.

Själv jobbar Birgitta Clarke som personlig assistent i Östhammar. Hon lägger ner mycket frivillig tid på Hälsohuset, inte minst som kassör i föreningen Ungdomsnätverket.

– Det är värt att lägga ner varje timme när man ser vad Hälsohuset betyder för unga. Jag trivs bra med jobbet som personlig assistent, men skulle gärna jobba i Hälsohuset, även om lönen var lägre. Jag får så mycket tillbaka, därför är det värt, förklarar hon.

Utan den verksamhet som finns i Hälsohuset tror Birgitta Clarke att många barn och ungdomar skulle få det svårare med att klara av skolan.

– De som kommer till Hälsohuset gör av med mycket överskottsenergi. Det märks tydligt att ungdomar som har ordentligt med myror i kroppen blir mindre rastlösa och mer koncentrerade när de varit här. Vi vet att det påverkar deras resultat i skolan på ett positivt sätt.

Birgitta Clarke säger att Ungdomsnätverket, förutom alla fysiska och sociala aktiviteter, bland annat också försöker nå ut med information om hur viktigt det är med rätt livsstil för att må bra, till exempel att sova ordentligt, äta rätt kost och att vara drogfri.

Nu tar Hälsohuset ett nytt grepp mot nya smarta mobiler, surfplattor och datorer som blivit ett problem i dag hos många.

– Vi har en plan för hur unga kan slita sig från telefoner och datorer. I vår bjuder vi in till Silent retreat. Det blir en helg helt utan teknik. Då stänger vi av det digitala flödet. Vi vill lära unga hur man stänger av telefonerna en dag i veckan. Vi tar upp livsstilsfrågor och diskuterar bland annat sömn, mat och stress. Det blir en helg med yoga och meditation, berättar Birgitta Clark.

Men innan är det jul. Inför den här julen har Hälsohuset haft IOGT-NTO på besök som pratat om betydelsen av en vit jul utan alkohol och droger.

– Vi vill verkligen uppmana alla till en vit jul. Många barn och unga kommer i kläm under julen därför att vuxna dricker alkohol. Julen är barnens högtid, det är sorgligt om julfirandet spårar ur för att vuxna dricker, säger Birgitta som själv tänker fira en vit jul.

Birgitta Clarke ser gärna fler aktörer i Hälsohuset och Ungdomsnätverket försöker hela tiden att skapa nya kontakter:

– Tierps volleybollspelare är bara ett exempel. Spelarna använder vårt gym, i gengäld berättar de om deras verksamhet och är med som förebilder. På deras hemmamatcher har vi berättat om vår verksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om