Hållnäsveckan firar tioårsjubileum
I dag är det auktion på hembygdsgården, ett av många inslag i Hållnäsveckan som startade på söndagen med släktforskning och revy.
Thure Ögren vid en del av godset som auktioneras ut.
Foto: Hans Lundgren
- Folk har verkligen varit givmilda. Mycket fina saker och ting har skänkts. Till exempel en antik gungstol som jag personligen tycker är väldigt fin.
I år är det tionde året i rad som hembygdsföreningen genomför Hållnäsveckan. 140 personer deltar i förberedelsearbetet. Syftet är att sammanföra ortsbor, sommargäster och utsocknes och på köpet få visa hembygdsgårdens byggnader och samlingar.
- Vi hade en idé om att inviga tioårsjubileet med att åka i båtar från Fagerudd till Ängskär och Kolhuset där. Men Kolhuset-bygget är inte riktigt klart ännu, så det får bli nästa år i stället, säger Per-Erik Karlsson i hembygdsföreningen.
Det var för övrigt han som lånade idén om en hel veckas aktiviteter från Ransäter och Brunskog i Värmland som han besökte i början av 1990-talet.
I början genomfördes delar av Hållnäsveckan på olika orter i bygden - Flottskär, Kap-Lasse, Sikhjälma, Örnsten, Klungsten - sedan två år tillbaka är den samlad i Hållnäs.
Men varje tisdagskväll vid den här tiden visas den gamla vattendrivna niobladade ramsågen i Griggebo, och den traditionen är mer än 20 år.
På 1990-talet var det alltid dansbandsaftnar. Man hade både gammaldans och modern dans på var sin bana. En midsommarafton sände Sveriges Radio dansmusiken från Hållnäs.
- Vi nöjer oss nu med dragspelsstämma och logdans på lördag med finfina Ålands dragspelsklubb och Greta Sundström, säger Per-Erik Karlsson.
Men redan på onsdag är det allsång i rotundan med Maria Hallengren Larsson och Evert Persson. Då projiceras också vackra bilder från Hållnäskusten på en vit duk i lokalen. På torsdag kan man prova att baka Hållnäsbröd och på kvällen visas Rikard Ahlanders legendariska film från 1950-talets Hållnäs i närbelägna Gröna Lund.
- Förra gången hade vi lapp på luckan, säger Per-Erik Karlsson.
Veckan avslutas med ekumenisk gudstjänst i kyrkan, dansuppvisning av Strömsbergs folkdansgille samt sång av Titti Sjöblom vid hembygdsgården.
- Då hoppas jag att alla läckergommar passar på, för då har vi också sotare av färsk lokal strömming att bjuda på, säger Thure Ögren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!