Hållnäsgrabb lovar bli uthållig polischef
Hållnäsgrabben Niklas Hållkvist har varit Tierp trogen hela livet. Och den nye polischefen lovar att inte lämna chefsstolen i första taget.
Foto: Marie Ström
- 2003 blev jag förundersökningsledare och vikarierade som polischef när det behövdes. Och förra året blev jag biträdande polischef, säger han.
Niklas Hållkvist erkänner att han haft ögonen på chefsstolen ett bra tag. Därför tvekade han inte många sekunder när han erbjöds jobbet.
- Eftersom jag varit inne och vikarierat en del som polischef är det ingen jättenyhet för mig. Jag har redan en bra insikt i hur saker och ting fungerar, säger han.
Niklas Hållkvist är uppväxt i Hållnäs - en plats som fortfarande ligger honom varmt om hjärtat. En stor del av somrarna brukar han och familjen tillbringa i föräldrarnas sommarstuga vid kusten.
Som barn drömde den bilintresserade Niklas Hållkvist om att bli bilmekaniker. Samtidigt blev han inspirerad av styvpappan Sune Holmberg som var vakthavande befäl i Tierp. När det var dags att välja gymnasium stod Niklas Hållkvist och vägde mellan att satsa på att bli polis eller bilmekaniker.
- Till slut valde jag social linje och 1991 började jag på polishögskolan i Stockholm. I dag känner jag att jag gjort rätt val. Meckar med bilar gör jag på fritiden i stället. Jag har trivts med polisyrket hela tiden. Det är så omväxlande, säger han och tillägger:
- I början tyckte jag nog mest att polisyrket verkade lite spännande. Senare har tanken och viljan på att finnas till hands och hjälpa människor vuxit fram alltmer.
Som nyutexaminerad polis var det självklart var han ville jobba. I mitten av 90-talet började han hos polisen i Tierp - som på den tiden var en egen myndighet.
- Jag ser mest fördelar med att jobba i ett område man känner till väl. Om man till exempel känner en person är det ofta lättare att tala lugnt och sansat med dem.
I sin nya roll som polischef vill Niklas Hållkvist i första hand satsa på att rekrytera en stabil och bra styrka. Polisen i Tierp har länge haft svårt att få tag på personal. De största problemen är att medelåldern är alltför hög samtidigt som de yngre nyutexaminerade poliserna ofta söker sig vidare till Uppsala.
När de gäller verksamheten har Niklas Hållkvist satt upp fem mål: ökad kontroll av vaneförbrytare, trafik- och tillgreppsbrott, krogrelaterad brottslighet samt att öka synligheten bland barn och ungdomar.
- Vi ska besöka skolor och ungdomsgårdar oftare. Det är viktigt att inte bara komma dit när något har hänt, säger Niklas Hållkvist.
En annan nyhet är att arrestavdelningen i Tierp åter ska tas i bruk. I dag måste polisen skjutsa in omhändertagna personer till Uppsala.
- Det är ineffektivt och tidskrävande. Nu ska vi utbilda vaktpersonal som vi ska kunna ringa in vid behov.
Chefsbytena har varit många hos polisen i Tierp och stolen har periodvis stått tom. Namnen som passerat de senaste åren är många. En frustrerad Bertil Gunnarsson slutade förra året på grund av bristande stöd från ledningen. Hans efterträdare Stig Larsson gav i sin tur upp efter ett halvår. Den officiella anledningen var att han skulle arbeta med utbildningsfrågor i stället, men han sades även sakna personalens stöd.
Niklas Hållkvist vill helst inte uttala sig om varför polischeferna blivit så kortvariga i Tierp eller hur han tror att turbulensen påverkat verksamheten.
- Jag tycker att det är bäst att lämna det som varit. Nu ser vi framåt i stället, säger han och försäkrar samtidigt att han själv inte tänker lämna chefsposten i första taget.
- Jag blir nog kvar ett bra tag. Jag har ett bra stöd uppifrån och ett oerhört bra stöd från personalen. Jag känner att jag har deras fulla förtroende.
Niklas Hållkvist tycker att en bra chef ska låta personalen vara delaktiga i verksamhetsplaneringen och tror på att skapa tydliga mål. Allt som görs ska ha ett syfte. Det ska inte finnas någon dötid mellan utryckningarna eller som Niklas Hållkvist själv beskriver det: "Det får inte vara någon sorts friåkning på samhället". Han beskriver sig själv som snäll och förstående person och en ansvarstagande, rak och ödmjuk chef.
- Jag tror personalen uppfattar mig så också. Fast de kan nog samtidigt tycka att jag ställer ganska höga krav. Jag vill se hårt arbete och ordentliga resultat. Ibland kan jag bli otålig och fatta för snabba beslut eftersom jag gärna ser att det händer saker.
PERSONFAKTA
Ålder: 39 år.
Bor: Örbyhus.
Familj: Fru och tre barn, 3, 11 och 12 år gamla.
Senast lästa bok: Sveriges rikes lag. "Jag har aldrig varit en person som kopplar av genom att läsa en bok".
Senast sedda film: Harrys döttrar på dvd.
Så var jag som barn: Ganska lugn.
Intressen: Bilar, snickra, resa, umgås med familjen.
Drömbil: Volvo XC-90.
Förebild inom yrkeslivet: Ingen. "Jag har min egna ledarstil och sätt att vara på."
Äter helst: Grillat kött med bearnaisesås.
Dricker helst: Vichyvatten.
Aktuell som: Ny polischef i Tierp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!