''Hållnäs-Peken'' kan bli belönad på gala

Per-Erik Karlsson i Hjälmunge kan på söndag kväll bli utnämnd till en av landets främsta idrottsliga eldsjälar. Han är en av 20 nominerade och deltar i den gala som Rikslotteriet arrangerar i Globen.

Foto: Peter Söderlund

Tierp2007-12-29 16:49
50 år av sitt liv har idrottsprofilen Per-Erik Karlsson, kallad Peken, lagt ned på idrotten i Hållnäs. Det började 1957 när han var 16 år då han själv och några kamrater ville bygga en ishockeyrink i Hållnäs.
- Vi fick virke från en samfällighet och spik fick vi från handlare. 1958 utökade vi rinken till 30 gånger 60 meter, säger Per-Erik Karlsson.
Per-Erik Karlsson tar emot i klubbhuset vid PEK-hallen, som bär hans initialer. I kväll håller Svenska Rikslotteriet en tv-sänd gala i Globen. Per-Erik Karlsson är en av ett tusen nominerade som gått vidare till finalen i Globen. Nu återstår 20 personer och fem av dessa kan utnämnas till årets eldsjäl.
- Jag känner mig ärad och stolt över att vara en av de 20 som får komma till Globen. Kronan på verket vore att få vara en av de fem, säger han.

Under åren har han engagerat sig helhjärtat i ishockeyn och föreningslivet. Han har varit tränare, lagledare,
styrelseledamot i både Hållnäs och på distriktsnivå, utbildningsansvarig på distriktsnivå och mångårig tränare för Upplands tv-pucklag. På den tiden skötte han träningar och administration på kvällar och nätter och arbetade dagtid i Konsumbutiken i Skärplinge, ett arbete han nyligen lämnade då han gick i pension förra året. Den första föreningen han var aktiv i var Slada IK och där blev han kassör. 1963 flyttade de verksamheten till Hållnäs och föreningen fick då namnet Hållnäs IF. I dag heter föreningen SHK och står för Skärplinge, Hållnäs och Karlholm.

I Uppland har hans Hållnäs IF rönt stora framgångar på pojksidan.
- 1968 vann vi DM-guld med 59:orna och vi var då enda lag utanför Uppsala och Enköping som hade vunnit ett DM. Hållnäs IF är den klubb som vunnit flest DM-guld på pojksidan bland klubbarna i Uppland, säger han.
Genom engagemanget i ishockeyn har fått uppleva flera idrottsliga höjdpunkter. Bland annat var han på plats på ishockey-VM i Wien 1987 när Tre Kronor vann VM-guld.
- Det var det första guldet Tre Kronor vann, där alla stora hockeynationer deltog.

Han såg också det svenska debaclet i finalen mot Sovjet i ishockey-VM 1981 då supertrojkan med backarna Fetisov och Kasatonov och anfallarna Krutov, Makarov och Larionov skåpade ut Tre Kronor med 13-1.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om