Hallå där ... vad tycker du?

På nyåret 2007 införde Tierps kommun sin nya organisation. Demokratin skulle förbättras, medborgarna skulle få större möjligheter att påverka den lokala politiken. Ett sätt kan vara att politikerna ringer upp invånarna och frågar vad de tycker.

Foto:

Tierp2008-03-04 00:01
När kommunen organiserade om togs de tidigare kommunala nämnderna, där fullmäktiges ärenden förbereddes, bort och i stället infördes fyra fullmäktigeberedningar som ska arbeta mer övergripande, peka ut områden som kommunen behöver utveckla och komma med idéer om.
På papperet - i riktlinjerna för beredningarna - står uttryckligen att alla fyra ska "upprätthålla en kontinuerlig kontakt med medborgarna"...

Nå?
Jo, beredningssammanträdena är öppna för allmänheten. De annonseras ut på kommunens hemsida, i annonsblad och dagspress.
Men hur välbesökta är de? På demokratiberedningens möte före jul kom en enda representant för allmänheten, Roger Persson.
Och han hade en synpunkt: Varför hålls mötena i kommunhuset, varför inte på till exempel konsumkaféet?
Precis den insikten har man redan skaffat sig på en rad andra håll i världen: vill man veta vad medborgarna tycker ska man inte tro att det duger att be dem spela på kommunpolitikernas planhalva.

- I Toronto i Kanada bjuder man in till medborgardialog i hockeystadion, där känner sig folk hemma, säger Lena Langlet på organisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
SKL driver projektet Medborgardialog.
Inom ramen för det projektet har man just startat ett nätverk där ett 30-tal kommuner ska prova att arbeta med så kallade Medborgarpaneler. Man använder e-post eller sms - eller helt enkelt telefon - för att få veta paneldeltagarnas åsikter i konkreta frågor. Tanken är att engagera även de människor som inte har lust eller möjlighet att passa mötestider.

- För det är faktiskt så att tre fjärdedelar av alla svenskar vill kunna påverka sin vardag på ett lokalt plan, och diskutera med andra än familjen, säger Lena Langlet.
- När partier med "odemokratiska värderingar" fick ett uppsving i förra valet vaknade också politikerna och insåg att man måste prata med folk och bli mer tydliga i sina beslut.
Så även i Tierp. Tierps kommun har bestämt sig för att prova konceptet med Medborgarpanel. Man har precis kommit ur startgroparna och hunnit utse representanter till nätverket. En av dem är fullmäktigeledamoten Håkan Thomsson (mp).
Miljöpartiet reserverade sig när kommunens nya organisation klubbades igenom. Man trodde inte att det ändrade arbetssättet skulle stärka demokratin.

Och framför allt borde man inte ha tagit bort nämnderna:
- Det har blivit en mycket tydlig maktkoncentration till kommunstyrelsen. Dit, och till KS små utskott, har nämndernas makt flyttats. Färre politiker bestämmer över mer. Man har försvagat fullmäktige och det är allvarligt för det är den församling som medborgarna har valt, menar Håkan Thomsson.
- Det har tagit lite längre tid än jag hoppats att få medborgardialogen att fungera i den nya organisationen, medger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (s).
Men han tycker nog ändå att han är ute och pratar en hel del med folk, "fast förstås mest i organisationer och föreningar". Och så vill han framhålla att det nu blivit mycket livligare i fullmäktige sedan man börjat ha breda temadiskussioner kring större frågor.

Det är bara det att där får inte Tierpsborna vara med.
Skånekommunen Lomma är lika stor som Tierp. Lomma valdes till Sveriges Kvalitetskommun 2007. Här ligger man långt fram när det gäller medborgardialog, bokstavligen: Politikerna "busringer" till slumpmässigt utvalda personer i telefonkatalogen och frågar vad de tycker i en aktuell fråga.
- Sju åtta politiker kan hinna med ett par hundra samtal på en kväll och vi har fått jättepositiv respons - typ "wow, de vill faktiskt prata med oss", säger kommunstrateg Christine Feuk.
På demokratiberedningens senaste möte diskuterade man att prova idén i Tierp. Kan Bengt-Olov Eriksson tänka sig det?
- Jodå, jag är inte främmande för att ringa upp. Men då ska det organiseras så att det blir en värdemätare, att bara slumpvis ringa tio personer i katalogen ger ju inget bra mått på opinionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!