Gynnsamma tider för ovanlig svampsort
Nu finns det gott om svamp i de uppländska skogarna. Svampkonsulenten Dieter Endom har till och med fyndat den sällsynta svampen violgubbe.
Dieter Endom, svampkock och svampkonsulent, hittade den sällsynta svampen Violgubbe utanför Skärplinge.
Foto: Emmali Anséus
- Visst känns det lite speciellt att hitta en så ovanlig sort, säger Dieter Endom medan vi vandrar med svampkorgen redo mellan blåbärsris och mossar.
Vi befinner oss ett par kilometer utanför Skärplinge. Dieter Endoms ska visa sitt svampställe där han har hittat violgubbe. Solen skiner mellan trädstammarna och myggen surrar tät i luften.
Bara en liten bit in i granskogen stöter vi på den första violgubben. Den växer i klasar på våtmossan mellan ett par stenar.
- Det började med att vi såg några fingersvampar och då tänkte vi att det kanske fanns violgubbe här. Fingersvamparna är ju en följdsvamp till violgubben, säger Dieter Endom.
Hans aningar bekräftades kort därefter. Några meter längre in växte ett helt band av violgubbeklasar och när vi kommer dit hittar vi ännu fler. Vi får kliva försiktigt för att inte trampa ner den sällsynta arten.
- Det finns ovanligt mycket violgubbe i år. Och den kommer ovanligt tidigt. Den första hittade vi redan för två-tre veckor sedan, säger Dieter Endom.
Han har ett sommarhus vid Hållnäskusten och sedan han pensionerade sig har han ägnat många timmar ute i svampskogarna i Norduppland. Vanligen går han ut tillsammans med sin fru för att plocka kantareller, men han gillar också att försöka upptäcka nya sorter.
Före pensionen arbetade Dieter Endom som kock och 2001 skrev han Svampkokboken tillsammans med svampexperterna Ingrid och Pelle Holmberg.
Sedan sex år tillbaka har han hittat violgubbe på tre platser i Norduppland.
- Den flyttar ibland några meter, men annars verkar den återkomma varje år, säger Dieter Endom.
Violgubben är en trumpetliknande taggsvamp. Den växer i närheten av granar, oftast på fuktig mark.
- Här är det backigt och vattnet är i rörelse hela tiden. Det gör att den trivs här, säger Dieter Endom och pekar på den skogsbacke vi står på.
Under sin tid som kock lärde sig Dieter Endom att tillreda de flesta svampsorter. Enligt honom är violgubben mild i smaken.
Svampen växer framför allt i äldre ört- och kalkrika barrskogar. Men på grund av skogsavverkning är den typen av skogar allt mer sällsynt och violgubben likaså. Sedan 2000 är svampen rödlistad av Naturvårdsverket och anses vara en sårbar art.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!