Gymnasiesärskola får kritik

Gymnasiesärskolan på Högbergsskolan får kritik av Skolinspektionen för brister när det gäller elevers möjligheter att nå sina kunskapsmål.

Kritik. Gymnasiesärskolan på Högbergsgymnasiet får kritik på flera områden av Skolinspektionen för brister när det gäller elevers möjligheter att nå sina kunskapsmål.

Kritik. Gymnasiesärskolan på Högbergsgymnasiet får kritik på flera områden av Skolinspektionen för brister när det gäller elevers möjligheter att nå sina kunskapsmål.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Tierp2017-11-20 17:00

Det var i samband med en tillsyn i början på oktober i år som Skolinspektionen konstaterade att det fanns brister på flera olika områden på skolan.

Vid tillsynen kunde Skolinspektionen notera att det fanns brister i arbetet med att utreda vilket stöd elever med särskilda behov behövde för att nå kunskapsmålen på de olika gymnasieutbildningarna. I sin rapport konstaterade Skolinspektionen att lagstiftningen säger att personal med specialpedagogisk kompetens ska delta vid detta arbete.

– Vi jobbar redan i dag med att ha specialpedagoger inkopplade i detta arbete. Vid en del äldre utredningar har vi inte gjort det och så ska det inte vara, säger Carina Rudolph Lundberg som är tillförordnad rektor på Högbergsskolan.

Vidare menar Skolinspektionen att det saknas ett förebyggande och hälsofrämjande arbete för att stödja elevernas utveckling så att de kan nå de olika utbildningarnas mål.

I samband med tillsynen kunde inspektionen konstatera att lärare på skolan arbetar med olika hälsofrämjande frågor. Däremot menar den att det saknas ett övergripande elevhälsoarbete på gymnasiesärskolan som omfattar medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser.

– Redan i dag har vi förstärkt vårt elevhälsoteam, men här menar Skolinspektionen att vi även behöver ha en psykolog kopplad till verksamheten. Vi tar till oss av det och har ansökt om resurser till det, säger Carina Rudolph Lundberg.

I tillsynsrapporten sägs också att det finns brister i både kvalitetsarbete och dokumentationen när det gäller uppföljningen av elevernas kunskapsresultat, trygghet och studiero. Vidare saknas i vissa avseenden beslut på utvecklingsåtgärder utifrån uppföljningsresultaten.

– Gymnasiesärskolan växer och i dag har vi sexton elever, vilket gör att man nu kan börja göra olika jämförelser och analyser av verksamheten. Vi har redan påbörjat det som Skolinspektionen eftersöker och när det här läsåret är slut så kommer det att finnas den dokumentation som eftersöks, menar Carina Rudolph Lundberg.

Vid gymnasiesärskolan har eleverna möjlighet att gå individuella program eller tre av nio nationella program.

I tillsynsrapporten framgår också att Tierps kommun och Högbergsskolan har fram till den 2 mars 2018 på sig att åtgärda bristerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!