De industritekniska programmen försvinner vid båda skolorna. Efter den preliminära antagningen till gymnasiet tidigare i våras föreslog utskottet barn och ungdom vid Tierps kommun att ta bort fyra program, eller delar av program, vid Högbergsskolan till hösten. När omvalsperioden nu är över konstaterar utskottets ordförande Jonas Nyberg (S) att tre av de fyra programmen inte blir av.
Det är estetiska programmets medieinriktning, industritekniska programmets inriktningar plåt och svets samt CNC-teknik och restaurang- och livsmedelsprogrammet som inte kommer att starta på grund av det låga elevunderlaget. Till handels- och administrationsprogrammet har antalet sökande däremot ökat efter omvalsperioden, och programmet kommer därför att starta till hösten.
I årets första intagning sökte totalt 170 elever till Högbergsskolan, jämfört med 185 förra året. Jonas Nyberg ser ett fortsatt elevtapp i kommunen.
– Elevunderlaget kommer att minska radikalt, fler och fler söker till både friskolor och kommunala skolor i Uppsala och Gävle. I dag läser 390 av kommunens omkring 900 gymnasieelever i en annan kommun, och om fem år kommer kommunen att ha ungefär 600 ungdomar i gymnasieåldern.
Jonas Nyberg konstaterar också att elevtappet innebär en övertalighet bland lärarna, men exakt hur många lärare som kommer att få gå till hösten kan han inte svara på.
Trots att man inte haft fler än tre sökande till det nya motorsportsgymnasiet i Tierp planerar Yrkesakademin enligt uppgift att dra igång skolan. Tidigare i våras ska man ha fört samtal med Högbergsskolan om ett samarbete när det gäller utbildning i kärnämnena, men efter omvalsperioden har man inte haft något nytt möte enligt Gunilla Olsson som är biträdande rektor vid skolan. UNT har inte kunnat nå ansvariga vid Yrkesakademin för en kommentar.
Även vid Bruksgymnasiet i Gimo har man haft för få antal sökande till flera program. Liksom vid Högbergsskolan ryker industritekniska programmet. Det blir heller inget barn- och fritidsprogram, ekonomiprogram, eller teknikprogram till hösten.
– Det är överraskande att det var så få som sökte till teknikprogrammet i år. Vi har alltid haft det programmet, säger Irmeli Bellander, rektor vid Bruksgymnasiet.
Vid första intagningen hade teknikprogrammet bara två sökande, och efter omvalsperioden finns bara en kvar. Irmeli Bellander menar att fler elever borde ha lockats att söka programmet dels då arbetsmarknaden tyder på att det borde bli mycket jobb inom området, och dels eftersom det planerade programmet var direkt förberedande till civilingenjörsstudier på högskolenivå.