Gruvhål från förr

För snart 300 år, 1728 sedan gick sista lassen från gruvorna i Tierps skogar. Det är knappt man märker gruvhålen idag.

Sten Wallinder visar gamla gruvhål  i Djupa utanför Tierp.

Sten Wallinder visar gamla gruvhål i Djupa utanför Tierp.

Foto: Tor Johnsson / UNT

Tierp2009-07-06 10:00
Gruvhålen var aldrig djupa, trots att de ligger på gården Djupas ägor. Gran, björk och al växer på bottnarna. Men lantbrukaren Sten Wallinder hittar fram för de ligger i hans skogar.
-Akta er för huggormar! Säger han när utflyktsgruppen närmar sig gruvhålet han skall visa först. Ett tiotal tierpsbor har hörsammat kallelsen till visningen. Det är Ullforsgruppen som anordnat utflykten.

Han har siffror på hur många de sista lassen var - 100 stycken. Gruvhål finns det ju gott om i Uppland, i Djupa finns nio före detta gruvor, på Sten Wallinders ägor fem. Att ha gruvhål på sina ägor kan ställa till problem.
- Några av hålen har jag lagt igen. Folk kom och slängde TV-apparater, döda djur och allt möjligt. Det blev en avfallsstation. Det var lika bra att lägga igen det. Det var ingen bra plats för barnen heller.

Sten Wallinder har levt med gruvhålen. Han minns från sin barndom hur ett par älgar gick ner sig i ett av gruvhålen. Och som aldrig kom upp.
Men några gruvhål finns kvar. Ett är uppkallat efter Sten, Stens gruva. Det var SGU som var ute och inventerade och fann att ett saknade namn.

Malmen innehöll stora mängder koppar. På 1600-talet skickades malmen till Hyttan, som ligger i närheten. Några närmare upplysningar om vem som drev denna hytta vet ingen. Det naturliga hade kanske varit att malmen gått till närliggande Ullfors bruk. 1689 gick också malm från Djupa dit men om det blev bestående transporter förtäljer inte de historiska annalerna.

Sten Wallinders släkt har ägt gården sedan 1500-talet. I ett halvt årtusende har släkten alltså levt med gruvhålen. Men det betyder inte att man förfogade över all malmen. Den tog andra hand om.
Ullforsgruppen är en samling människor runt det gamla bruket som sedan några år minutiöst samlar information om Den bildades 1996 för att levandegöra och forska kring det gamla järnbruket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om