Gruppboende i Tierp är tillbaka

För drygt två månader sedan nyöppnade gruppboendet på Grevegatan i Tierp. Nu drivs anläggningen, som riktas till vuxna personer med funktionshinder, av Kasper Bernhardsson och Elisabeth Haag genom det egna vårdföretaget Grevegruppen Omvårdnad AB.

Kasper Bernhardsson och Elisabeth Haag är redo.

Kasper Bernhardsson och Elisabeth Haag är redo.

Foto: Johan Eriksson

Tierp2010-01-12 13:07
I december 2008 stängde Tierps kommun anläggningen på Grevegatan i centrala Tierp som under 15 år fungerat som gruppboende för personer med funktionshinder. Redan två månader senare ansökte företaget Grevegruppen Omvårdnad AB hos länsstyrelsen om tillstånd att få nyöppna verksamheten med bostad och service enligt LSS, lagen om stöd och service.

Bakom det nystartade vårdföretaget stod Uppsalaborna Kasper Bernhardsson och Elisabeth Haag. Sedan byråkratins kvarnar malts fick företaget sitt tillstånd. Sedan dess har samtliga fem lägenheter fått nya kök och invändigt har hela fastigheten fräschats upp med bland annat nya tapeter och målarfärg. I november slogs portarna åter upp på Grevegatan då den första brukaren kom. Sedan dess har ytterligare en person flyttat in.
- Under februari och mars flyttar ytterligare tre personer hit vilket betyder att vi blir fullbelagda, Kasper Bernhardsson, vd i företaget.

Själv har han jobbat inom vårdsektorn de senaste sju åren, bland annat på gruppboenden, behandlingshem och inom dagligverksamheten. Innan dess drev han också en lunchrestaurang i Uppsala.
- Att jobba med människor är vad jag trivs bäst med och det kommer jag att fortsätta göra här i och med att företaget är så litet. Det administrativa jobbet får jag försöka göra på annan tid, säger han.

Elisabeth Haag, som är anläggningens verksamhetschef, är utbildad enhetschef och har jobbat inom vårdsektorn i Uppsala kommun hela sitt yrkesverksamma liv. Tankar på att starta något eget har de båda burit på under något år.
- Utmaningen att få vara med och forma en bra verksamhet har bland annat lockat. Då den här lokalen blev ledig bestämde vi oss för att satsa. Jag brinner verkligen för det här, säger Elisabeth Haag.

Boendet på Grevegatan tar emot vuxna med utvecklingsstörning eller autism, hjärnskador och psykisk nedsatthet. Nästa månad slås portarna också upp till en dagligverksamhet i en närliggande fastighet där de boende kommer att erbjudas meningsfulla sysselsättningar.
- Vi hyr båda de här lokalerna, flikar Kasper Bernhardsson in.
Gruppboendet, som kräver personal dygnet runt, kommer att drivas runt på 6,5 tjänster. När det gäller framtidsplaner vill man ligga lite lågt.
- Nu vill vi först och främst skapa en fungerande, trygg verksamhet med hög kvalité för de boende. Men visst, på lite längre sikt kan det mycket väl tänkas att vi expanderar, säger Kasper Bernhardsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!