Flaggceremonin på måndagsförmiddagen var bara en del i en utedag som inleddes med vattenexperiment, fortsatte vid flaggstången och även hade plats för glass- och tårtkalas.
Bakom grön flagg står Håll Sverige Rent. Den förskola eller skola som vill jobba för certifiering ska fördjupa sig i ett eller flera områden med anknytning till hållbar utveckling, livsstil, kretslopp, klimat eller vattenresurser.
Regnbågens förskola har valt att särskilt studera och fundera kring vatten och blöta fenomen.
Vid måndagens experimentstationer kunde de bland annat testa hur olika föremål flöt – eller inte, blåsa såpbubblor och fundera kring varför hålet mitt på en pet-flaska släppte ut vatten när korken var öppen och varför den tunna strålen upphörde när korken skruvats åt.
"Vattnet har kanske blivit trött", funderade en av tjejerna runt experimentbordet. En förklaring så god som någon. För avsikten med de pedagogiska vattenlekarna är inte att på en gång förklara knepiga fysikaliska lagar.
– Det väcker tankar och de kan pröva olika hypoteser. Det säger förskollärare Jeanette Kämpe.
Hon hoppas att förskoleexperimenten blir kunskapsbärande minnen i framtiden.
Vattenpedagogiken är en del satsningar på att väcka intresset för natur och teknik och där projekt inom ramen för grön flagg passar väl in.
I Tierps kommun har bland annat förskolorna Linnéan i Skärplinge och Enbacken i Hållnäs tidigare erövrat certifiering och hissat den gröna flaggan för liknande arbeten kring natur och miljö.