Gräver ett titthål till historien

Saneringen av giftig mark vid badet i Lövstabruk ger samtidigt ett titthål till historien.

Husgrund. Arkeolog Mikael Bertheau vid en av de delar av husgrunder som blottlagts i samband med marksaneringen.

Husgrund. Arkeolog Mikael Bertheau vid en av de delar av husgrunder som blottlagts i samband med marksaneringen.

Foto: Anders Badner

Tierp2015-10-05 11:24

Grävarbeten för att få bort ett arsenikhaltigt jordlager vid badet inleddes för tre veckor sedan. Utgrävningen är samtidigt en liten arkeologisk undersökning, som ger kunskap om tidigare industriverksamheter. De mest konkreta fynden efter att omkring 200 ton jordmassor försiktigt schaktats bort, är delar av fundament till gamla byggnader, järnstänger, en bit av ett smidesstäd och kakelugnsbitar som är bra tidsmarkörer.

– Vi är och nosar i anslutning till masugnen. Det säger Mikael Bertheau, anlitad som arkeologisk konsult och på plats så fort grävmaskinen är i gång.

– Troligen har masugnen stått strax söder om där vi nu gräver, säger han och pekar mot en förhöjning i markytan.

På platsen har även funnits en såg, kvarn och hyttområdet har rymt åtminstone två masugnar. Markarbetet ger också en bättre bild av hur arbetet med att fylla ut den ursprungliga sankmarken mot dammen har gjorts.

För grävmaskinisten Leif Westman blottlägger arbetet andra historiska minnesbilder.

– Här gick jag på simkurs. Vi började med torrsim häruppe, säger han och pekar ut över det delvis bortskalade jordlagret.

Om det inte blir fler simskolor så är avsikten med marksaneringen i alla fall att det ska bli säkrare bad, med minskad risk för att särskilt yngre badgäster får i sig arsenikhaltig jord. De massor som schaktas undan körs till Forsbacka som farligt avfall. Efter avslutad grävning och kontrollprovtagning ska gropen täckas med markduk innan återfyllning sker med rena massor, jord och slutligen få en ny gräsyta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!