Gölgrodan ska ut och resa igen

Nu ska gölgrodan ut och resa igen. Men denna gång håller den sig inom landet. Fem hanar och fem honor samt ett antal ägg ska på utställning på Nordens Ark i Hunnebostrand, Bohuslän.

Berest nordupplänning. Foto: Nina Leijonhufvud/Arkiv

Berest nordupplänning. Foto: Nina Leijonhufvud/Arkiv

Foto:

Tierp2008-05-12 22:03
Tidigare har den exklusivt norduppländska och sedan mer än 20 år fridlysta lilla grodan - uppemot 9 cm lång ­- fått ta flyget till England, där den en gång bott, för att återinplanteras. Nu har Nordens Ark sökt tillstånd hos länsstyrelsen att samla in de fem grodparen och tio små bitar av grodornas äggklumpar (som kan innehålla 100-tals ägg).

Djurparken, som profilerat sig som "genbank" för utrotningshotade arter, öppnar i sommar en utställning om amfibier, det vill säga groddjur.
Den internationella djurparksorganisationen WAZA har utsett 2008 till Grodans år, en global kampanj för att rädda hotade arter världen över. Att Nordens Ark i det sammanhanget satsar på en amfibieexpo tycker handläggare Eva Amnéus Mattisson, med ett förflutet som kommunekolog i Tierp och därmed flerårig erfarenhet av gölgrodefrågor, är "trevligt":
- Jag tycker det är en rolig idé att man uppmärksammar inte bara klappvänliga eller väldigt exotiska djur på våra djurparker, säger hon.

Gölgrodan behöver för egen del ingen genbank, den klarar sig bra på sina utvalda lokaler i Norduppland. Här finns den i dammar i Gårdskär, på Hållnäskusten och i skärgården kring Gräsö. Men när Nordens Ark nu ställer i ordning en avdelning med amfibier från olika delar av landet ska gölgrodan, Rana lessonae, förstås delta. Och för att säkra en egen liten population behöver man ta med också äggen som back up, alla vuxna gölgrodor vill nämligen inte leka.

Länsstyrelsen har beviljat dispens och tillåter att djurparken samlar in ägg. Däremot får man inte själv hämta hem grodor från naturen, i stället får Nordens Ark ärva de grodpar som först ska användas i ett forskningsprojekt vid Uppsala universitet. De grodorna samlas in nu i dagarna och skulle sedan, när projektet genomförts, ha släppts ut i sin hemmiljö igen. Nu får de bosätta sig på Västkusten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!