Godsakerna bara studsar förbi Kaxe

Gordonsettern Kaxe får tokfnatt när husse Erkki Järvi och hans fiskevårdskollega Arne Ovaska tömmer den blå tunnan på flytbryggan över Hjällsjön utanför Söderfors. De sätter ut regnbåge.

Foto: Ann Svalander

Tierp2008-05-15 00:01
Ut dansar regnbågarna på en rutschkana av vatten och Kaxe hinner inte fånga en enda innan de glidit överbord till friheten.

På onsdagsmorgonen kom bilen från Näs fiskeodling i Avestatrakten. Det var dags att börja fylla på regnbågsförrådet i Hjällstasjön strax utanför Söderfors. Varje säsong sätter Söderfors-Hedesunda fiskevårdsförening ut 2,1 ton av den här laxfiskarten i sjön.
Man pytsar i lite åt gången med ett par veckors mellanrum från april och fram till slutet på september -­ intervallerna skiftar för det är ju inte meningen att de ska plockas upp på en gång.

Just denna morgon råkar en klass unga Märstakillar finnas på plats med spön i nävarna. De har tältat vid sjön i natt, och nu får de se hur den plötsligt bubblar av sprallig fisk.
- Det här är ju en "put & take"-sjö, konstaterar fiskevårdsföreningens vice ordförande Björn Ekeberg:
- Vi sätter i fisk bara för att folk ska kunna dra upp den igen.
Kalaset kostar en del, man köper in den odlade regnbågen till 51 kronor kilot. Då är det fiskefärdiga storlekar det handlar om, sådär halvtannat kilo styck - ibland en bonusbamsing på något kilo till eller så, för spänningens skull.
- Men det lär vara svårt att få den att hugga på en gång nu, den är lite omtumlad när den först kommer i, säger Björn Ekeberg.

Sådant skrock hindrar inte de sju grabbarna i övre tonåren att hetsigt kasta mot varje ring på vattenytan. Och Daniel Norrström, 17 år, hade faktiskt fått en regnbåge redan före isättningen, strax efter sju på morgonen, en kraftig hanne på 2, 2 kilo i mörkt rödsvartglänsande lekdräkt. Den skulle strax anrättas över öppen eld.
- De andra får äta den, aldrig att jag äter fisk.
Men han gillar att dra upp den, Danne har fiskat "hela livet" med pappa.
För 1,5 ton odlad regnbåge betalar fiskevårdsföreningen ur egen ficka, resten finansierar Vattenfall och Fiskeriverket i kompensation sedan kraftverksbygget på 70-talet förstörde det fina harrfisket här. Hjällstasjön är nu separerad från resten av Dalälven.

Björn Ekeberg bor nära, så visst händer det väl att han tar en promenad hit ned om det är vackert väder och kastar några gånger.
- Annars vurmar jag egentligen mer för gösen. Vi har ett gudomligt gösfiske här i Dalälven.
I Bredforsen, alldeles intill Hjällsjön, håller sportfiskarna till. Här finns också ännu en liten spillra av den vilda harren, inbitna flugfiskares Rolls-Royce.
Fakta:
Söderfors-Hedesunda fiskevårdsförening sköter närmare 14 000 ha fiskevatten. Allt arbete är ideellt. Man håller efter bryggor och vindskydd och ser till att det finns ved att elda med.
Varje säsong planterar föreningen ut 2,1 ton regnbåge, 1 ton öring, 1 500 "ensomriga", decimeterstora, gösar och uppemot 5 000 glasål. Hjällstasjöns 200 meter långa flytbrygga är anpassad för funktionshindrade.
I andra delar av området har man båtar att hyra ut. En ny satsning är att på beställning lägga i så mycket regnbåge som beställaren - till exempel ett företag med gäster - vill ha i den lilla konstgjorda Marionsjön. Den är inte mer än omkring 100 gånger 50 meter stor och chansen till ett lyckat fiskafänge god.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!