God stämning på båda sidor spåret

I Tierp rådde god stämning på båda sidor om den järnväg som utgör blockgräns mellan vakorna på valkvällen.

Tierp 14 september:
God stämning på valvakorna hos både C+M och S i Tierp, båda sidor nöjda med sina insatser och som nått till en kväll med mat för trötta valarbetare. *** Local Caption *** Pytt och paddor. Pytt och paddor hos S där Viktoria Wennberg, Göran Carlsson, Börje Wennber och Pia Wårdsäter bland många andra följde rapporteringen.

Tierp 14 september: God stämning på valvakorna hos både C+M och S i Tierp, båda sidor nöjda med sina insatser och som nått till en kväll med mat för trötta valarbetare. *** Local Caption *** Pytt och paddor. Pytt och paddor hos S där Viktoria Wennberg, Göran Carlsson, Börje Wennber och Pia Wårdsäter bland många andra följde rapporteringen.

Foto: Anders Badner

Tierp2014-09-14 23:11

På ena sidan T&P , där C- och M i oppositionen med buffetmat på tallrikarna hoppades kunna bryta decennier av S-dominans. På den andra sidan Tierps Gästis, enligt traditionen plats för S-vaka med lika traditionsenlig pyttipanna. Pytt och paddor, kan tilläggas. Läsplattor med senaste valstatistiken trängdes med porslinet på vakorna.

– Här är stämningen på topp bland trötta valarbetare, sa Daniel Blomstedt (M).

Glädjen grumlades visserligen av riksprognosen om regeringsskifte.

– Tråkigt. Alliansen skulle behöva fyra år till, sa oppositionsrådet Catarina Deremar (C).

Omsatt i lokala förhållanden innebär det att deras önskan om maktskifte inte uppfylls och att SD går framåt, även om det är osäkert vad det sistnämnda kan innebära för kommunens politik.

– Det beror på varifrån de plockar. Det enda vi vet med säkerhet är att fyra mandat ger en plats i kommunstyrelsen, sa Daniel Blomstedt.

På S-vakan var det tydligare positiva tongångar.

– Det ser trots allt ganska bra ut, men det gäller att vara försiktig med prognoser, sa Bengt-Olov Eriksson, kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd (S).

Och om en lokal politik möjligen mer svårhanterlig för majoriteten med fler SD-mandat sa han:

– Osannolikt att vi skulle tappa så mycket som tre mandat.

Själv förklarade han sig redo för fyra år till i kommunledningen med ett tveklöst:

– Jajamensan.

Och med ett resultat som pekar på minimall risk för att han skulle behöva lämna rodret, kunde han lugnt svara på frågan vad som skulle kunna få honom att göra något annat än vara politiker:

– Jag har svårt att se vad det skulle vara.

Högst på att-göra-listan för kommande mandatperiod sätter han kommunens utveckling.

– Det viktigaste är att få fart på befolkningstillväxten. Nu har bostadsbyggandet börjat och det måste fortsätta för att få kommunen att växa.

I valnattens inledning beskrev Bengt-Olov Eriksson sin magkänsla från valrörelsen som väldigt positiv även om det ”alltid går att göra mer”. Han stödde sig på bra stämning och god respons i allt från dörrknackningar till en välbesökt familjedag i partiets regi.

Valresultatet när rösträkningen i kommunen kommit halvvägs räknat i antal valdistrikt, pekade ändå mot en liten tillbakagång, men med stor reservation för att de kvarvarande distrikten är stora och kan innebära svängningar åt olika politiska håll.

– Ja det pekar åt svagt bakåt, konstaterade han kring midnatt.

Som betydligt klarare valvinnare i Tierp, oavsett vad den slutliga rösträkningen kommer fram till, framstår SD som ser ut att fördubbla sin väljarandel.

– Inte oväntat och att döma av siffrorna så är det framför allt från alliansen de har tagit, sa Bengt-Olov Eriksson.

Till valets förlorare får M räknas, med en minskning i väljarstöd. Men partiets gruppledare Daniel Blomstedt sa ändå i väntan på fortsatt lokala rösträkning, som när valdagen övergått i måndag kändes väldigt långsam:

– Vi är fortfarande väldigt spända.

Efter att han bearbetat de första röstsiffrorna i en högst preliminär mandatfördelning för Tierps kommunfullmäktige drog han slutsatsen att S får kännas vid en nedräkning.

– Och för egen del konstaterar jag att vi gör ett bättre val i Tierp än i riket.

Med en halvfärdig rösträkning ville heller ingen räkna ut FP eller KD, som såg ut att klara åtminstone ett fullmäktigemandat vardera.

Tillbakagången för M innebär att Centerpartiet, med ett relativt oförändrat valresultat, ännu tydligare framstår som det största oppositionspartiet i kommunen. Vad det innebär för Catarina Deremars vilja– eller som hon uttryckt i valrörelsen ovilja – att fortsätta som oppositionsråd sa hon natten till måndag:

– Vi ser ut att hålla ställningarna. För den delen får man vara nöjd. Jag hade hoppats att vi skulle kunna skaka om, men nu blir det inte så. Vad det betyder för mig vill jag återkomma om. Det är lite för tidigt att säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om