Kreosot, som utvinns genom destillation av stenkolstjära har länge använts som impregnering av elstolpar och järnvägsslipers. Ämnet är klassat som cancerframkallande av Kemikalieinspektionen och är ett av världens giftigaste bekämpningsmedel enligt EU. Trots det används ämnet för att impregnera trästolpar längs Sveriges vägar.
På Jerol Industri i Tierp tror man sig funnit lösningen på problemet. I fabriken på Verkstadsvägen tillverkas elstolpar, helt i glasfiber.
Men produktionen är inte problemfri. Ämnet styren, som kan framkalla nervskador vid för höga doser, frigörs när man gjuter stolparna i dess cylinderform. Men ämnet når aldrig de arbetande, menar vd Rolf Jernström.
– Allt är isolerat och när det nått slutet av produktionslinjen är det inte farligare än koldioxid, säger han.
Centerpartiets ledamöter Solveig Zander och det lokala oppositionsrådet Catarina Deremar (C) besökte fabriken under tisdagen. Riksdagsledamot Solveig Zander (C) var positiv till verksamheten.
– För att uppnå miljömålen till 2020 måste vi tänka innovativt och använda oss av morötter i stället för förbud. Det här visar hur man med innovation kan lösa stora miljöproblem, sa hon.
Det skulle kosta cirka 100 miljarder att byta ut alla trästolpar, hur ska man hinna lösa detta till 2020?
– Det handlar inte om att byta ut allt, men vi måste börja fasa ut miljöfarliga bekämpningsmedel inom kort, och det är fullt möjligt.
Giftspridning stopppas med ny teknik
I Sveriges telefonstolpar finns 4000 ton av det cancerframkallande ämnet kreosot. Tierpsbaserade Jerol vill stoppa en farlig trend med ny glasfiberteknik.
Riksdagsledamoten Solveig Zander (c), tv, och lokalpolitikern Catarina Deremar (c) besökte under tisdagen Tierpsfabriken som tillverkar stolpar av glasfiber.
Foto: Ida Persson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!