Vi träffas i en av Lövstabruks kulturhistoriskt värdefulla byggnader vid Stora gatan där Lövstabruks kulturförening huserar. Här har kulturföreningen skrivarkurser och en rad kulturella evenemang och här finns plats för det lokala bokförlaget Fimafeng.
Ann-Marie Wikander är genom jobbgarantin anlitad av Lövstabruks kulturförening och Fimafeng. Torsten Lundkvists uppdragsgivare är Lövstabruks bygdegårdsförening. Ann-Marie hjälper till i kulturföreningens verksamhet och Torsten har ansvaret för tillsynen av den gamla skolan i Lövstabruk. Skolan har Torsten själv gått i eftersom han är född och uppväxt i Lövstabruk. Nu finns det planer på att handikappanpassa skolan och då blir det ännu mer jobb för Torsten.
Det är arbetslöshet och sjukdom som lett fram till att vi möter Ann-Marie Wikander och Torsten Lundkvist här i Lövstabruk. Ann-Marie Wikander jobbade som sjukvårdsbiträde på äldreboendet Björkgården i Tierp. För fem år sedan lyfte hon sönder ryggen av alla tunga lyft. Hon blev först sjukskriven och sedan utförsäkrad.
– Min dröm är att skriva romaner och kunna försörja mig på det. Jag var nära att ge upp med skrivandet efter att ha blivit refuserad hos flera olika förlag. Men förra året kom min debutroman Röd som skam ut, säger hon.
Torsten blev arbetslös redan år 1991 när Tierpsbyggen drog ner personalstyrkan. Sedan dess har han varit föremål för en rad olika sysselsättningsåtgärder och bara under de senaste åren gått på ett tiotal söka-jobb-kurser. Jobb- och utvecklingsgarantin ska med hjälp av organiserade aktiviteter öka chansen för arbetslösa att få ett arbete, men både Ann-Marie Wikander och Torsten Lundkvist är skeptiska.
– Det känns som något av konstgjord andning och vad händer om ett år? Man får väl gå och samla in pengar med bössa, säger Torsten Lundkvist.
– Gör som i Danmark och ge oss som hamnat i den här situationen en medborgarlön på 13 500 kronor i månaden i stället. Samhällets kostnader blir nog densamma. Men då kanske det blir problem att hitta sysselsättning åt handläggare som har försörjning av detta.