Intresset för det gamla hantverket är stort. Kursen blev fullbokad till sista plats, det betyder 18 deltagare.
Tord Hedlund, en av kursledarna laddar den gamla vedugnen med björkved. Och tätt intill i samma rum samlas deltagarna för att göra degen.
– Degen ska inte vara tunn och inte för tjock, den ska ha rätt konsistens, säger Lars Jansson, en av de andra tre kursledarna.
Det är hembygdsföreningen i Söderfors som genom Studiefrämjandet arrangerar kursen. Lars Jansson är nöjd med att intresset är så stort, fler deltagarna än så här, 18 stycken på tre dagar, hade inte gått in.
– Att baka tunnbröd är en gammal tradition, ett hantverk som inte är så lätt, men som vi vill bevara. Vi gör ett hårt tunnbröd, receptet kommer ursprungligen kommer från Karlholm och som kallas Karlholms julbröd. Vi har modifierat receptet och kryddat det med fänkål och anis, berättar Lars Jansson.
På kursen får deltagarna lära sig baka tunnbröd. En sats blir cirka 80 kakor. När degen gjorts ska den jäsa i 45 minuter, innan den kavlas ut. Brödet blir färdiggräddat efter några timmar.
Nu har temperaturen blivit hög i vedugnen, närmare ett par hundra grader.
– Det är viktigt att kakorna kavlats ut jämnt, annars finns risken att de kan bli brända om de är tunna på ena sidan och tjocka på den andra, säger Lars Jansson som gärna äter det färdiga brödet med enbart smör på.