"Gammal mat" på menyn i Tierp

Stekt strömming, bruna bönor och lapskojs är några av rätterna som grävts fram ur menyarkiven när Tierps kommun har Historieätartema.

50-år gamla maträtter platsar fortfarande på menyn i Tierp.

50-år gamla maträtter platsar fortfarande på menyn i Tierp.

Foto: Emma-Sofia Olsson

Tierp2016-04-27 17:56

– Potatisbullarna var väldigt goda, men jag vågade inte ta någon strömming, säger Carl Cocco i 5:2. Klasskamraten Theo Holmqvist instämmer.

– Jag har testat strömming innan, men jag tycker inte om det. Falukorven varit godast, men jag tycker inte att det är så ovanlig mat.

Under hela vecka 17 är det historieätartema på maten som serveras på skolor, vårdboenden och hemtjänsten i Tierps kommun. Temaveckor brukar förekomma flera gånger om året och senaste gången serverades det internationellt inspirerade rätter. Denna gången har blicken i stället fallit på hemmaplan.

– När vi belyste världens mat fick vi in synpunkter på att ordna ett tema med mat från förr här i Sverige. Jag tyckte att det var en jättebra idé, så vi rotade i kommunarkivet efter menyer och plockade rätter därifrån, berättar Maria Leopardi som är kostkonsulent i Tierps kommun.

– Vi är öppna i Sverige med att ta in influenser från andra kulturer. Falukorven från Dalarna var det tyskarna som gav oss kunskap om till exempel, tillägger hon.

Till skillnad från i tv-programmet Historieätarna, där rätterna kan vara flera århundraden gammal, är temaveckans måltider närmre vår tid. Bland annat servereras det lapskojs med rödbetor, raggmunkar och fläsk, och falukorv med bruna bönor. När UNT besöker Centralskolan under onsdagen är det stekt strömming på menyn.

– Jag testade lite av fisken men gillade den inte. Men raggmunk var gott, säger Jenny Brodin i klass 7:2. Likt kompisarna Jamela Nur och Hampuz Woltz som hon sitter med, har hon valt dagens vegetariska alternativ potatisbullar.

På alla matsalens bord finns det information om dagens måltid och temaveckans fokus. Även fast maten varit god, tycker inte Jenny Brodin eller henens kamraterna att det är något speciellt att få äta husmanskost i skolan.

– Men jag har lärt mig att det finns landskapsrätter, säger hon.

Borta vid skolans mjölkmaskiner står en liten skara elever och väntar på att kokerskan Anita Ohlström ska byta paket. Hon ger en annan bild av dagens rätt än eleverna.

– Strömmingen gick åt mer än vad jag trodde faktiskt. Jag tycker att det gått jättebra hela veckan och även fast vi måste lägga ner mer tid under temaveckor på att lära oss om maträtterna så är det bara roligt tycker jag. I morgon ska vi servera Nikkaluoktasoppa med brödpudding och det var jag faktiskt tvungen att googlea, säger Anita Ohlström.

Hon tycker heller inte att det är något ovanligt med att servera husmanskost i skolan och flera av rätterna dyker fortfande upp då och då. Men en temarätt som serverats var ett kärt återseende:

– Bruna bönor är supergott! Det var kul att få äta igen, säger kokerskan och skrattar.

Fakta Historisk mat i fokus

Under varje termin anordnar Tierps kommun flera temaveckor på maten som Centralköket tillagar och skickar till förskolor, skolor, vårdboenden och hemtjänsten.

För kostkonsulenten Maria Leopardi har det varit viktigt att det både ska finnas något att berätta om maten under temaveckorna, men också att de olika rätterna blir en positiv upplevelse och inte kommer som en chock.

Strömming har tidigare funnits på matmenyn i Tierp, men är borttagen efter Livsmedelsverkets rekommendation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om