Gammal fiskemetod gav storfångst

En gammelgädda på kroken är inte så dumt, men varför inte dra upp ett helt gäng på en gång utan nämnvärd ansträngning? På söndagen fick ett femtiotal intresserade beskåda när fiskeverket i Skaten söder om Ängskär vittjades och fångsten blev 14 präktiga gäddor.

Ett av de tre fiskeverken i Skaten vittjades på söndagen.

Ett av de tre fiskeverken i Skaten vittjades på söndagen.

Foto: Erika Hagegård

Tierp2010-04-18 20:59


- Pappa brukade skjuta fisk med pilbåge här, säger William Henriksson förtjust.
Pappa Mikael Henriksson bekräftar att hans farfar brukade bära upp mängder med id till en damm där de sedan fick jaga.
- Vi lyckades inte så bra. Man blev mest blöt men det var kul, säger Mikael Henriksson.

På söndagen deltog de i utflykten som Upplandsstiftelsen anordnade. Ett fiskeverk är en stenanläggning med sidoarmar där man fångar in fisk som vandrat upp i en bäck från havet för att leka.
- Jag lade ut ryssjan i går eftermiddag och det här är en bra fångst, säger Anders Henriksson som är engagerad i att bevara fiskeverket.
Han har balanserat ut i den breda bäcken på rangliga stenar och lyft upp ryssjan som är full av gäddor. Den bärs in till kanten och fångsten visas upp för den ivriga publiken. Områden som det i Skaten med en grund strömmande bäck som svämmar över på våren och där det är gott om skrymslen och vrår är viktiga för fiskarna.
- Här finns lite varmare sötvatten. Det går att se på gäddornas hörselstenar vilka som är födda i sötvatten och de är vanligast här. Längre söderut är många födda i havet eftersom det inte är lika kallt där, säger Olof Sandström från SKUTAB (Skärgårdsutveckling AB).

Förutom det kulturhistoriskt intressanta i att bevara fiskeverken är arrangörerna måna om att restaurera miljön kring bäcken så att fiskarna ska trivas. Att fånga några gäddor påverkar inte beståndet. Förr var fisket betydligt mer omfattande och fisken man fick från fiskeverken en viktig del av kosten för människor i bygden. Så fort isen gick upp på våren delade man in sig i arbetslag och de som skötte fiskandet bodde i en koja. Fiskarna bars in till byn och delades rättvist mellan markägarna. Så höll man på till den första maj, då blev det fiskestopp. Id var den fisk som dominerade.
- När idvandringen kom i gång var det nog jobbigt att transportera all fisk, berättar Olof Sandström från SKUTAB (Skärgårdsutveckling AB).
Då ansågs gäddan vara en lyxfisk men när arrangörerna erbjuder besökarna att ta med en fisk hem är det ingen som nappar. I stället släpps de utmattade gäddorna tillbaka till friheten.
- Gäddor är tuffa, de kommer att återhämta sig. Det är fördelen med den här typen av fiske, att man kan släppa tillbaka de fiskar man inte vill ha, säger Johan Persson på Upplandsstiftelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!