Gamla lapptäcken inventeras

Textilkonstnären Monica Danielsson håller just nu på med en inventering av gamla lapptäcken i Uppsala län.Tanken är att samla fynden i en bok.

Monica Danielsson från Lövstabruk fascineras av de gamla lapptäckenas historia.

Monica Danielsson från Lövstabruk fascineras av de gamla lapptäckenas historia.

Foto: Marie Ström

Tierp2007-04-13 00:01
I Monica Danielssons ateljé i Lövstabruk ligger en hög färgglada lapptäcken och väntar på att hängas upp. De senaste månaderna har hon jagat runt i länet på jakt efter gamla lapptäcken. Upplandsmuseet, hembygdsgårdar och privatpersoner har bidragit med täcken och historier.
- Jag har alltid varit intresserad av gamla saker och gör även egna lapptäcken. Därför blev jag sugen på att ta reda på mer om lapptäckstraditionen i länet, säger Monica Danielsson.
Hon fascineras dels av täckenas färg och form och sättet som tygbitarna pusslas samman till en harmonisk enhet. Dels av deras viktiga roll i historien.

Lapptäcken syddes i alla samhällsklasser. Om vintrarna samlades kvinnorna runt stickbågarna och fogade samman tygbitar och vaddering till värmande täcken. Vadderingen bestod oftast av bomull, lin eller - under särskilt torftiga förhållanden - tidningspapper.
Det fanns även kvinnor, som ansågs så skickliga, att de stickade lapptäcken mot betalning.
- De utvecklade en särskild stil. Annars är det oftast samma mönster som går igen oavsett vart i landet som täckena gjordes. Man kan alltså inte särskilja just uppländska täcken från andra, säger Monica Danielsson.

Tygbitarna kom oftast från gamla utslitna kläder. På Upplandsmuseet finns det bland annat ett täcke som är gjort av en vadderad underkjol från 1700-talet.
- De flesta lapptäckena kom nog till under krigen, säger Monica Danielsson och fortsätter:
- Men man tillverkade lapptäcken annars också. Förr i tiden stickade man täcken till olika faser i livet. Bröllopstäcken var till exempel vanliga. Det finns ett täcke som består av en sidensjal som bruden fått i gåva av fästmannen.
Andra tillfällen som krävde nya täcken var när barnen skulle flytta hemifrån eller när någon skulle ge sig ut i krig. Bland de brokiga mönstren syddes ofta symboler eller meddelanden in.

Monica Danielsson visar ett lapptäcke Rovsättra som skänkts till ett ungt par som flyttat hemifrån, ett ylletäcke som består av en skräddares överblivna tygprover och ett rött bröllopstäcke från Edsbro med mönster som gjorts med hjälp av pepparkaksformar. De flesta av täckena som Monica Danielsson visar upp på helgens utställning kommer från tidigt 1900-tal.
- Det finns inte så många lapptäcken kvar längre. När de var för utslitna för att användas som täcken fick de kanske värma korna eller skydda möblerna när man skulle flytta, säger Monica Danielsson som inte tycker att man värderar gamla textilier tillräckligt högt i Sverige.
- I USA och England har man större respekt. Hos oss har man främst sett lapptäckena som en förbrukningsvara. Jag skulle önska att vi tog vara på vår textilskatt bättre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om