Efter fyra lördagar med en öppen träningstimme för barn och ungdomar från asylboendet i Älby, tar integrationsprojektet tillfälligt paus. Men alla engagerade i Aspenhallen ger uttryck för att det måste bli en fortsättning.
– Det har varit fyra veckor av kärlek. De är helt underbara och det är för det här man arbetar ideellt. Det säger Helen Pellonpää, ordförande i Tierp Innebandyklubb som tillsammans med Rädda Barnen och asylboendet drog igång satsningen som har namnet Hand i hand för integration.
– Men nu måste vi sätta oss ner och utvärdera ordentligt. Vi har inte gjort det här förut och inte samarbetat så här.
Hon öppnar för en smygfortsättning redan till påsklovet.
– Det skulle vara jättepopulärt. Utan skola blir det långa och tråkiga dagar. Det säger Anki Käll, Rädda Barnen.
Att möjligheten till innebandyträning är betydelsefull för de unga från Älby är uppenbart. Men Helen Pellonpää betonar att de öppna träningarna även ger mycket tillbaka till laget. Nya, möjliga spelare har hon redan span på.
– De utvecklas snabbt och några skulle kunna börja spela med oss redan i morgon. Och det är själva tanken, att de ska bli varma i kläderna och vilja fortsätta. Det är ju hela grejen med integration.
De nya träningskamraterna ger även ordinarie klubbmedlemmar erfarenheter och möjligheter att hitta nya roller.
– Ungdomarna får en annan samhällelig blick och de får möjlighet att ge något tillbaka. Och tjejerna i damlaget växer, de får och tar nya ledarroller utan att någon behöver säga det till dem.
– Idrott är ett världsspråk. Man behöver inte kommunicera på något annat sätt, sammanfattar Anki Käll.
Innebandysatsningen började med en inbjudan till Älbyungdomarna att titta på en match, som en första introduktion till sporten. Redan efter matchen kunde de klubbens hejaramsa och var inte sena att haka på de öppna träningarna. Den kan även bidra till att göra Tierp känd långt utanför kommungränsen. Premiären filmades av ett team för en dokumentär som Rädda Barnen står bakom och där bandyprojektet i Tierp bidrar med ett långt avsnitt på temat integration.
– Filmen handlar mycket om inkludering, om att alla ska få vara med, utan toppning eller kränkning, säger Anki Käll.
Filmskapare är Niklas Hyland, som för några år sedan gjorde den prisbelönta filmen Idrottens himmel och helvete.
Den nya filmen har Sverigepremiär i Göteborg den 16 mars på Träffpunkt idrott, Nordens största mässa för beslutsfattare och arrangörer inom idrott och folkhälsa.