Efter ungefär tjugo minuters ajournering återvände fullmäktiges ordförande Lars-Peter Hållstrand (S) och kallade ledamöterna tillbaka till sina platser.
– Vi har haft diskussioner om en regeltolkning, var allt ordföranden hade att säga om det oväntade uppehållet och klubbade därefter i gång mötet igen.
Höstens första kf-dagordning var diger. Ledamöterna hann under kvällen bland annat diskutera de politiska ungdomsförbundens möjligheter till besök hos gymnasieeleverna på Högbergsskolan. Debatten utgick från en interpellation från Joakim Larsson (SD). Han hade inte nöjt sig med skolans besked att politiska besök endast välkomnandes under valår. Han menade att det borde ligga i alla partiers intresse att stimulera politiskt engagemang och önskade att politikerna skulle försöka påverka skolan att ändra sin inställning. Ansvarige skolpolitikern Jonas Nyberg (S) tyckte med utgångspunkt i sitt interpellationssvar att skolans linje är bra, men uppmanade alla förtroendevalda att utnyttja möjligheten att besöka kommunens verksamheter, till exempel skolan.
Bland de sista punkterna vid tisdagens möte – och som ej var behandlade vid UNT:s pressläggning – fanns ett förslag att senast till årsskiftet 2012-2013 utrusta alla förtroendevalda i utskott, kommunstyrelsen och fullmäktige med läsplattor. Totalt behövs omkring 80 plattor för att täcka alla aktuella förtroendevalda. Kostnaden för plattorna beräknas bli 93 000 kronor per år, vilket enligt beslutsunderlaget är 37 000 kronor lägre än dagens kostnader för kopiering och utskick av handlingar.
MÖTESKNEP. Knepen varierar. Frukt, snus och kaffe kan vara ett sätt att klara sig igenom fullmäktiges pappershögar.
HEMLIG LÅDA. Rutinerad fullmäktigeledamot utrustar sig med smörgåslåda.
PAPPERSFRI. Göran Carlsson (S), längst bort i bild, är en av de förtroendevalda som under en tid provat läsplatta som hjälp. I Tierp föreslås nu alla folkvalda i utskott och kommunstyrelsen få tillgång till läsplattor senast vid utgången av 2012.