Full fart i Skaparbyn

Sommaren på Skaparbyn i Hedesunda blir fullspäckad av läger och andra kulturella aktiviteter. Aldrig tidigare har så många lägerveckor planerats in, närmare bestämt åtta.

Systrarna Elsa och Vivianne Widén väver.

Systrarna Elsa och Vivianne Widén väver.

Foto: Christer Bergström

Tierp2012-05-21 20:14

Med satsningen vill Skaparbyn ge deltagare i alla åldrar möjlighet att uttrycka sina kreativa känslor i olika kulturformer som vävning, konst, språk, sång och musik. Och med arkitekten Ralph Erskins (1914–2005) fantasieggande byggnader blir hela miljön än mer livgivande.
– Vi spänner bågen i sommar. Det gäller att synliggöra vad vi håller på med. Dels har vi många barn som väver här året runt och som vi vill erbjuda lägerveckor, men alla som är intresserade av att lära sig något nytt eller håller på med något konstnärligt är välkomna att komma hit, börja skapa något nytt eller göra färdigt det de håller på med, säger Skaparbyns konstnärliga ledare Regina Mucwicki Mabrouk.

Hedesundvävarna har lärt sig växtfärgat garn i grytor vid Dalälvens strand och vävt med garnet som de färgat sedan mitten av 1960-talet. Stiftelsen Hedesundavävarna äger anläggningen. Stiftelsens syften är att främja särskilt barns och ungdomars förmåga att väva och växtfärga eller skapa i andra former – det må gälla bildkonst över huvud taget, teater, musik eller litteratur – i syfte att stimulera och utveckla barn och ungas skaparförmåga.

Hedesundavävarnas verksamhet utgår från konstnären Birger Forsbergs bildvävning och så kallade rakukeramik med barn som han startade 1965 i Hedesunda efter ett koncept från Wissa Wassef Art Center i Harrania, Egypten. Wissa Wassef lät barn väva fritt och utveckla sin inneboende kreativitet. Det var av honom Birger Forsberg inspirerades. Skaparbyn med dess fem siluetter av byggnader som tecknar sig mot vattnets blanka spegel, inramade av oxel, björk och tallars raka stammar, är som en enda stor skulptur.

Ralph Erskine ritade Skaparbyn år 1990 för Hedesundavävarna. Den tog tio år att bygga. Exteriört har Skaparbyn en humoristisk arkitektur, en lekfullhet utan gränser. Grupperingen och utformningen av stugorna leder tanken till en indianby.

Systrarna Vivianne Widén, 12 och Elsa Widén, 14 sitter fastklistrade vid en vävstol inne i ateljéhuset. De började väva på Skaparbyn för fyra år sedan. Den pedagogiska verksamheten här inne är en extrem kreativ miljö för barns skapande:
– Att väva och vara i den här miljön ger lugn och ro. På sommaren tar vi ut vävstolen, det är skönt och jättehärligt, säger Vivianne som väver ett landskap.

I sommar kommer här att sjuda av aktivitet. Då blir Skaparbyn platsen för kreativt skapande och fylls då av barn och ungdomar som väver, broderar, målar akvareller eller gör andra fantasifulla saker.
– Vi vill att det ska finnas något för alla i alla åldrar. Förutom kurser och läger har vi skapardagar, prova på-kurser och konferenser året runt. Då har barn och unga möjlighet att prova olika hantverk och skapande verksamheter, säger Regina Mucwicki Mabrouk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!