FUB fick inte komma tills tals om nedläggninsgbeslut
FUB i Norduppland fick inte komma till tals innan förslaget om att lägga ned gruppboendet Grevegatan 22 var färdigt. Nu riktar organisationen kritik mot kommunen.
FUB, en organisation som tar till vara intressen hos unga och vuxna funktionshindrade människor, är kritisk mot kommunens sätt att hantera frågan om nedläggningen och flytten av de äldre funktionshindrade.
- Vi fick inte vara med i diskussionen innan förslaget lades fram. Det är precis sådana här saker vi vill veta innan beslut fattas, säger Anna Rautio, ordförande för FUB i Norduppland.
- Det här är kanske den svagaste gruppen i samhället och vi vill stötta anhöriga och de boende. Många anhöriga är gamla och orkar inte protestera, säger hon.
Om kommunens planer realiseras anser FUB att det är ett omfattande ingrepp i människors liv. Anna Rautio pekar även på att många funktionshindrade inte förstår vad det innebär att flytta och vädjar nu till kommunen att ta hänsyn till dessa människor, eftersom de inte kan berätta hur de känner och ännu mindre om något de inte känner till. Sannolikt blir de ännu mer resurskrävande om de mår dåligt, anser hon.
- Många av de här personerna har sin trygghet i sitt gruppboende och många har svårt att genomgå förändringar, säger Anna Rautio.
Principiellt sett har FUB inget emot ett äldreboende, men enligt förslaget ska de äldre personerna flyttas till en för dem helt ny miljö i Karlholm och det godtar inte FUB.
Tidigare har samarbetet med kommunen fungerat bra, säger Anna Rautio.
- Men i samband med kommunens omorganisation slutade det att fungera. Nu vill vi ha tillbaka samarbetet, säger hon.
Fotnot:
FUB står för Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna.
FUB står för Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!