Jeanette Löfström och kollegan Annika Gunnarsson assisterar sina elever i omklädningsrummet. De är ett två klasser med lärare som kommit från Örbyhus skola och ska ägna hela dagen åt att åka skridskor.
Redan en halvtimme efter de öppnat dörren till Vegahallen är de flesta av eleverna på isen och testar sina kunskaper. I Örbyhus har de en uterink att åka på, men här är isen mycket halare, säger en av eleverna som passerar i full fart.
Ett par trappor upp sitter Clara Knutsson på en bänk och får hjälp att prova ut ett par skridskor. Fredrik Öhlund, till vardags administrativ assistent i Tierps kommun, har plockat ner några par från en hylla och hjälper henne att få i foten.
– De här blir bra, säger Clara Knutsson när hon provat några skridskor.
Hon berättar att hon åker riktigt bra och att det är pappa och farfar som lärt henne.
– Min lillebror Emil kan inte åka alls. Men han är bara sex år, säger hon.
Hon har åkt en del hemma men att åka skridskor i Vegahallen tycker hon ska bli kul. De ska vara kvar hela dagen och har matsäck med sig.
– Vi fick hämta sallad i skolan och så har jag med lite annan mat, berättar Clara Knutsson innan och ger sig av mot omklädningsrummet och lite senare ut på isen.
Fredrik Öhlund berättar att man medvetet tagit det lite lugnt med marknadsföringen av Fritidsbanken i Tierp. Man annonserade i höstas när man startade insamlingen av all utrustning.
– Vi har förlitat oss på att ryktet sprider sig. Vi har hört av de låntagare som kommer till oss att de hört talas om oss från sina vänner.
Trots att man inte marknadsfört sig så stort så har banken fått in mängder av sport- och fritidsutrustning för utlåning.
– Vi har tre ben som utlåningen står på: alla ska få låna, allt ska vara gratis och det ska vara fokus på miljön. Det sistnämnda får vi genom att allt är begagnat och skänkt till oss från privatpersoner, föreningar eller företag, säger Fredrik Öhlund.
På lagerhyllorna i rummet en trappa upp i Vegahallen är det trångt mellan skridskor, hockey- och bandyklubbor, stavar och hjälmar. All utrustning är besiktigad innan den lånas ut, berättar Fredrik Öhlund. Personal ska både kunna valla skidor och slipa skridskor innan utlåningen.
Trots att det verkar var fullt med vinterutrustning på hyllorna i rummet så hoppas Fredrik att det ska lämnas in många fler skidor och skridskor.
– Vi behöver alltid mer utrustning. Inför sportlovet så hoppas jag att fler kommer hit med avlagda sportsaker som de har stående hemma. Det vi behöver mest är längdskidor och tillhörande pjäxor. Här gör de mycket nytta, säger Fredrik Öhlund.
Det ökade behovet tror han först och främst beror på att sportutrustning är dyr. Butikerna har också till stor del slutat sälja begagnad sportutrustning och sportklubbarna och skolorna har heller inte några klassuppsättningar av till exempel skridskor, vilket var rätt vanligt förr.
– Vi fyller ett behov som finns och ger alla chansen att prova på nya sporter, nya intressen. Genom Fritidsbanken kan vi inspirera till rörelse och barn kan ges chansen att testa saker de inte gjort innan, säger Fredrik Öhlund.