Framtiden oviss för ”skandalhusen”

Fastighetsförvaltaren har rustat husen för att bli asylboende, men stämmer nu i stället Migrationsverket på miljonbelopp för avtalsbrott.

Ett av "skandalhusen" i Tobo, där det inrettts och förberetts för att ta emot asylsökande, men som sedan en lång tid står tomma.

Ett av "skandalhusen" i Tobo, där det inrettts och förberetts för att ta emot asylsökande, men som sedan en lång tid står tomma.

Foto: Joakim Dahlbäck

Tierp2016-08-26 06:55

Obebodda lägenhetshus i Tobo har blivit föremål för en rättsprocess i Norrköpings tingsrätt mellan fastighetsförvaltaren Öre Fastigheter AB och Migrationsverket.

Företaget stämmer Migrationsverket och kräver skadestånd på miljonbelopp eftersom de anser att myndigheten brutit mot avtal som placeringen av asylsökande i Norduppland och Västernorrland.

Företaget säger sig ha uppfyllt alla krav och anpassat husen till asylboende med utrustning och olika åtgärder.

För Nordupplands del rör det sig om anläggningar i Pesarby och Tobo, där Migrationsverket ska ha ingått avtal och godkänt anläggningarna under hösten 2015, men de asylsökande placerades i stället på andra boenden.

Mirsad Slavotic på Migrationsverkets presstjänst bekräftar avtalet om tillfälligt asylboende, men säger att myndigheten valt att inte uttala sig mer i frågan.

– Det pågår just nu en utredning och vi är noga med att inte föregå rättsprocessen, säger han.

Det planerade boendet i Tobo har UNT skrivit om tidigare, då det rör sig om de så kallade ”skandalhusen” där det under ett flertal år rådde konflikt mellan hyresgäster och en tidigare fastighetsägare.

Boende i området har hört av sig till UNT om att lägenhetsfastigheterna står delvis obebodda, men fullt möblerade och upplysta i Tobo, något som bekräftas vid besök på platsen.

I en del av husen på Skol­vägen som avtalet gäller finns det redan hyresgäster, vanligtvis på övervåningarna, medan flera av husens undervåningar står tomma.

Lägenheter med tända taklampor, som innehåller våningsängar, filtar, soffor och köksutrustning.

Enligt en boende i området som vill vara anonym verkade det aldrig flytta in någon, trots att belysningen står på dygnet runt och att det har installerats larm och lås mellan rummen i ­lägenheterna.

Håkan Larsson representerar företaget som äger fastigheterna och står även med på upphandlingsavtalen med Migrationsverket.

Han svarar i mejl till UNT att framtiden är oviss om det ska bli asylboende och att lägenheterna ska ge sken av att vara bebodda på grund av risk för skadegörelse.

”Vi har haft stora problem med skadegörelse i form av inkastade stenar genom fönstren. Det finns ännu inget avtal och kanske kommer det ej att bli asylboende”, skriver han.

Varför hyrs inte ­fastigheterna ut till andra hyresgäster i stället?

”Lägenheterna kan komma att hyras ut till hyresgäster, men detta är ej bestämt ännu.”

”Skandalhusen” i Tobo

2010-2011 pågick tvister mellan fastighetsägaren Johan Stendahl och hyresgästerna. De boende ansåg att fastigheterna vansköts, vilket leder till tvångsförvaltning av husen.

2013 tar företaget Aros Energideklarationer över fastigheterna, men Tierps kommun beslutar 2015 att vissa av lägenheterna inte får hyras ut på grund av hälsoproblem.

2015 tar Håkan Larsson Bilkonsult AB över fastigheterna och säger sig nu ha åtgärdat de tidigare problemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om