Fortsatt tufft på resurscentrum
Det råder fortfarande en mycket tuff situation för personalen vid resurscentrum för barn och ungdom i Tierp. Enligt Berit Aspander, en av de anställda, saknas förtroende för ledningen. "Situationen är fortfarande kaotisk" säger hon.
Foto: UNT Arkiv
Efter två månader finns dock inga indikationer varken på en bättre arbetsmiljö eller att verksamheten fungerar bättre. Berit Aspander har jobbat som handläggare vid resurscentrum sedan 2003.
- Situationen är helt enkelt kaotisk. I rådande svåra läge behöver personalen en ledning som kan inleda en förtroendeskapande dialog men det har vi inte sett något av, säger Berit Aspander som jobbat inom den sociala sektorn i ett trettiotal år.
Hon menar att personalstyrkan både är bakbunden och lamslagen efter fjolårets chefskonflikt vilket i slutändan konkret betytt att utsatta barn inte får de insatser de behöver.
- Att ha en sådan konflikt på en arbetsplats under ett halvårs tid betyder att fungerande strukturer upphör att fungera. De anställda vet fortfarande inte vilka riktlinjer som gäller.
Hon beskriver en situation där cheferna i allt större utsträckning ifrågasätter personalens arbetsinsatser. Samtidigt fortsätter personalflykten från resurscentrum och dessutom har flera anställda varit sjukskrivna i perioder. Ordinarie antalet familjehemssekreterare och utredare uppgår till tio tjänster, men på grund av uppsägningar och sjukskrivningar finns nu bara fyra av dessa på plats.
- Det är svårt att se unga, ansvarsfulla socialsekreterare med stressrelaterade symtom som inte får stöd och uppmuntran i det arbete de bedriver. Det som kommer att hända nu är sannolikt att dyra konsulter anlitas för pengar som i stället borde användas till konkreta åtgärder för barn och familjer, säger Berit Aspander som menar att det råder något av klantänkande i Tierp med politiker och chefer som skyddar varandra.
- Kolleger på andra håll brukar lite skämtsamt säga att det är grabbarna grabbers som styr i Tierp, säger hon.
Att offentligt gå ut och vädra kritiken är inget hon är rädd för.
- De sociala problemen är oerhört stora i Tierp och jag kan inte stillasittande bara se på när den här viktiga verksamheten rasar ihop, säger hon.
Jonas Nyberg (S) är ordförande i utskottet barn och ungdom. Han förstår frustrationen över den långvariga turbulensen på resurscentrum men vill till viss del tona ned problemen.
- I den förändringsprocess vi är i nu, där nya människor kommer till, är inte allt enkelt. Så är det på alla arbetsplatser, säger han.
När det gäller konkreta åtgärder hänvisar både Jonas Nyberg och Peter Björebo, produktionschef på kommunen, till den arbetsmiljöanalys som Brukshälsan inom kort ska presentera.
- Utifrån den ska det arbetas fram en handlingsplan med målet att skapa bra arbetsförhållanden på resurscentrum. Det är prioritet ett just nu, säger Peter Björebo.
Konsulter ska lösa den akuta underbemanningen. Kommunen söker också en fast myndighetschef då den tillfälliga lösningen efter Freddie Eriksson beslutat sig för att lämna verksamheten.
- Det finns också planer på att ta in en extra resursperson i organisationen vars huvuduppgift är att ge handledningsstöd till både chefer och anställda. Det här är ett långsiktigt arbete men jag är fast besluten att vi ska ro det här i land, säger Peter Björebo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!