UNT har tidigare skrivit om vildsvinen som bökar upp gräsmattorna vid Lövstabruk. Även i år har vildsvinen förstört på platsen.
– De är lite på andra ställen i år, nu är de mer inne mot bebyggelsen och stora gatan, där var de inte förra året. De blir djärvare och djärvare, säger Claes Ek, jaktledare för det jaktlag som har i uppdrag att jaga vildsvinen.
Under söndagen sköts två vildsvin i området, och i helgen ska jaktlaget ut igen. Men Claes Ek tror inte att jakt kommer att räcka för att bli av med vildsvinen.
– Ska man inte ha vildsvin behöver man sätta upp elstängsel, så är det, säger han.
Redan förra året övervägde Statens fastighetsverk, som äger en stor del av Lövstabruk, att sätta upp elstängsel. Men ännu har ingenting hänt.
– Jag har inte haft budget för det, och så ville vi avvakta för att se om det var ett återkommande problem, säger Cecilia Wretling, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk.
Under våren och sommaren avtog problemen med vildsvinen, men då de har kommit tillbaka ska Statens fastighetsverk ta upp frågan igen i oktober. På grund av Lövstabruks status som byggnadsminne finns det flera aspekter att ta hänsyn till.
– Det är inte trevligt med elstängsel när det är ett besöksmål. Men om det blir värre och värre har vi kanske inget val. Det är inga irreversibla skador, men det ser sorgligt ut här och nu så vi är inte nöjda som det är.
Claes Ek och hans jaktlag lägger mycket tid och pengar på att jaga vildsvinen. Djuren är nattaktiva och det mest effektiva sättet att jaga dem är att sätta upp åtlar med mat.
–Hur mycket ska vi skjuta? Fem, tio, hundra? Ska vi skjuta hundra får vi inte göra annat. Risken är att när jag blir pensionär får jag jobba med det här på heltid, men det vet jag inte om jag orkar, säger Ek.
Cecilia Wretling påpekar att det inte finns något krav på hur mycket jaktlaget ska skjuta och att arbetet sker i dialog med jägarna.
Ek tror att fler skulle jaga vildsvin om reglerna för att sälja viltkött ändrades. I dagsläget tillåts jägare sälja små mängder vilt och innan vildsvin säljs ska det testas för parasitsjukdomen trikinos.
– Om man kunde bli av med dem skulle folk jaga mycket mera. Det är jättefint kött, och hållbart för att det är skjutet på orten, säger Claes Ek.