Fortsatt kulturverksamhet i Tierp

Musikskolan i Tierp är på väg att bli Kulturskolan. Under hösten har barn och ungdomar kunnat dansa och spela teater både på skoltid och på kvällstid.

Musikskolan i Tierp är på väg att bli en kulturskola med både dans och drama på schemat.

Musikskolan i Tierp är på väg att bli en kulturskola med både dans och drama på schemat.

Foto: Tanja Lönnqvist

Tierp2010-12-21 10:47

Nu har skolan fått tummen upp från kommunen för att fortsätta med verksamheten. Wilma Berlin, 12, och Alva Pettersson, 11, har gått på Musikskolans teaterkurs, som drog i gång i september, hela hösten. De ser fram emot att fortsätta under våren.
– Det roligaste är att man får ha egna idéer och använda sin fantasi, säger Alva.

Wilma tycker om att stå på scen för då känner hon sig alltid lugn. Båda drömmer om att bli skådespelare.
– Det är bra att vi kan börja med det redan när vi är så här unga, säger Wilma.

För de yngre barnen handlar teaterkursen mycket om lek och improvisation. Ibland spelar de upp kortare pjäser men aldrig med färdigt manus. Än så länge har de äldre barnen och ungdomarna inte riktigt hittat till Musikskolans dans- och dramakurser men för dem blir det mer aktuellt att jobba med scenframställning och manus.

Pilotprojektet att göra Musikskolan till Kulturskolan började i höstas; då anställdes danspedagogen Johanna Molund och teaterpedagogen Minne Hägglund. För att skolan ska få kalla sig kulturskola måste man nämligen erbjuda tre olika ämnen, inte bara musik. Nyligen blev det klart att kurserna får fortsätta åtminstone nästa höst.
– Förhoppningsvis har fler barn och ungdomar då hittat till oss. Vi hoppas också att kommunen satsar på en större lokal, säger Minne Hägglund.

I dagsläget hålls danskurserna på Möbeln och teaterlektionerna ska flytta från Musikskolan till Aspenskolan. Man samarbetar även med skolorna och besöker dem några veckor i taget. Linn Rydén, 8, och Sofia Ek-Jans, 8, går på danskursen. De är klädda i blåa fantasifulla klänningar som deras lärare har sytt och leker med ett stort genomskinligt tyg som de kastar över huvudet. På kursen får de pröva flera olika danser som jazz, klassisk balett och modern dans, men leken är alltid i fokus.
– Balett är roligast, tycker de båda. Vi har gjort en ängladans och en dans om gatubarn.

Fanny Nilsson, 8, spelar teater i den yngsta gruppen. Hon gillar att klä ut sig och att öva på olika miner.
– Den här gråa mössan skyddar mot gnistor när man slåss med svärd, säger hon om den grå filtmössan hon har på sig.

Förutom fler ungdomar och en större lokal hoppas pedagogerna att fler killar ska söka sig till dans- och teaterkurserna.
– Det är roligt om de kan se att dans också är en idrott, säger Johanna Molund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!