Fortsatt kritik mot kraftverk

Tierps kommun godkänner inte den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som kraftbolaget Fortum gjort inför den planerade utbyggnaden av Untra Kraftverk vid Dalälven. Kommunen pekar på en rad brister både vad gäller naturvårds- och kulturmiljöaspekter.

Untraverket började byggas 1911 och stod klart 1918.

Untraverket började byggas 1911 och stod klart 1918.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Tierp2008-11-23 09:15
Fortum ansökte redan 2007 om att få uppföra en ny kraftstation med ett sjätte aggregat i anslutning till den gamla anläggningen i Untra. Efter en första remissomgång ändrade sedan bolaget sina planer när det gäller var nybyggnaden ska placeras och i en reviderad ansökan vill man nu bygga på älvens södra strand, 250 meter uppströms den gamla stationen.
Stora delar av Untra-området är skyddat som naturreservat och Natura 2000-områden. Det är också av riksintresse för friluftslivet och Tierps kommun har dessutom velat skydda de kulturhistoriska värdena och har därför i år tagit fram förslag till särskilda områdesbestämmelser för Untraverket och kraftverksbyn.

I och med omlokaliseringen av den nya kraftstationen menade Fortum att man sett till att Natura 2000-området inte ska påverkas och att de gamla kraftverksbyggnaderna kan bevaras.
- Vi har beaktat de tidigare yttrandena och gått natur- och kulturvårdsintressena till mötes så långt det går i vårt nya förslag. Nu räknar vi med att myndigheter och andra remissinstanser ska vara positiva och att vårt ärende ska gå rakt igenom processen utan problem, säger projektledaren Karl-Erik Löwén.
Men Tierps kommunekolog Taija Lindfors, som är en av författarna bakom kommunens yttrande till miljödomstolen, håller inte med om att området inte skulle påverkas:
- Det känns som att det fattas information i MKB:n. Inte minst gäller det konsekvenserna för vattenmiljön, och då inte bara för fiskbeståndet utan också för bottenfauna och bottenflora i forssystemen. Några av de här aspekterna som rör de "akvatiska" värdena tog vi upp redan i vårt förra yttrande när bolaget kom med sin första ansökan, säger hon.

Kommunen anser att ett tillstånd för utbyggnaden måste förenas med villkoret att bolaget genomför de skydds-och kompensationsåtgärder som man menar krävs.
Det är bland annat rimligt att begära att Natura 2000-områdena översvämmas tillräckligt mycket och ofta för att älvforsarnas ekosystem ska kunna överleva, att tillräckligt med vatten tappas till Båtforsen, liksom genom Tammforsen och Djupströmmen, och att vandringsvägar för fisk och andra vattenlevande organismer skapas, menar kommunen.
Kommunen vänder sig också mot att den så kallade mässbyggnaden rivs och att bebyggelsemiljön klyvs i två delar av nybygget. Dessutom efterlyste man redan i förra remissomgången perspektivritningar/ fotomontage som illustrerar hur stationen kommer att te sig på plats, det saknas fortfarande.
- Man ska inte förirra sig i detaljer, tycker Karl-Erik Löwén.
- Vi pratar förnyelsebar energi och här har Sverige EU-mål att möta. Och vi pratar jobb för 150-200 man i en lågkonjunktur. Vi försöker att på bästa sätt hitta en lösning som kombinerar allas intressen och behov.
FAKTA

I och med utbyggnaden kan tre av Untras äldsta aggregat stängas av samtidigt som produktionen kan ökas med 36 miljoner kilowattimmar. Det nya kraftverket beräknas kosta 502 miljoner kronor.
Fortum räknar med att kunna börja bygga 2010 för att dra i gång driften i den nya anläggningen 2013. Men ett antal tunga remissinstanser har bett miljödomstolen om anstånd för att hinna yttra sig. Sedan ska synpunkterna förmedlas till Fortum, som åter ska säga sitt, och först tidigast i vår kan målet prövas i Nacka tingsrätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!