Försmak av fordon på Arena Tierp

På lördagen gavs en försmak av vad Arena Tierp kommer att kunna bjuda på. Mitt inne i köpingen, på torget vid kommunhuset, förevisades nämligen extremt kraftfulla bilar och motorcyklar som tillverkats för att kunna tillryggalägga en viss träcka på kortast möjliga tid.

Har man som Anders "Charley" Karling en motorcykel som kastar sig från stillastående till 100 kilometer i timmen på en sekund, då är man populär bland damerna.

Har man som Anders "Charley" Karling en motorcykel som kastar sig från stillastående till 100 kilometer i timmen på en sekund, då är man populär bland damerna.

Foto: Hans Lundgren

Tierp2010-06-12 18:52

Drag racing heter det. Den som kör banan på den snabbaste tiden vinner. Drag racing, hävdar entusiasterna, är den snabbast växande grenen inom den hela tiden expanderande motorsporten som i sin tur har fått allt större betydelse för stålindustrin eftersom krafterna som utvecklas under ett lopp är en test på komponenternas materialhållfasthet.
En dragracingtävling samlar mellan 25 000 och 90 000 åskådare.
 - Men jag tycker att man inte skall haka upp sig enbart på drag racing, den är nämligen bara en del av det som arenan kommer bjuda på, säger Solnabon Leif Andreasson, 50, trefaldig europamästare i drag racing med inte mindre än 33 europarekord.
Han är en av pådrivarna av Arena Tierp. Hans hustru Åsa Andreasson ingår i arbetsgruppen för Arena Tierpprojektet och i hans tävlingsteam där hon är hans påklädare.
Leif Andreassons gula tävlingsbil, vars motor utvecklar 3 500 hästkrafter, rönte stort intresse bland dem som besökte utställningen på torget.
 - Svenskarna är tekniskt intresserade och kunniga. Därför ligger vi i det här landet långt framme i motorsport.
Med den här bilen har Leif Andreasson som mest uppnått 402 kilometer i timmen. Men han har sålt den till Malta. Närmaste året skall han lägga ner all tid och kraft på att förverkliga Arena Tierp. När den står klar skall han ingå som förare i ett maltesiskt tvåbilsteam.
Arena Tierp planeras i närheten av flygfältet, men kommer inte att inkräkta på flygklubbens verksamhet.  Nyligen köpte intressenterna bakom arenan 154 hektar mark av kommunen. Leif Andreasson vet om att närboende känner oro för framtida motorbuller.
 - Varje lopp varar bara i fem till sex sekunder. Och dragracing är en tävlingscirkus som vi får vara glada för om vi kan få besök av ett par gånger per säsong,
- Man måste också tänka på vad event av det slaget betyder för de lokala företagen, ja för hela Upplands näringsliv, tillägger han.
Arenaplanerna går också fort fram. Dragracingbanan och motorstadion med läktare skall stå klara i juni nästa år. På måndag startar de geologiska underökningarna av markförhållandena.  Ett antal ännu okända intressenter är beredda att investera omkring 50 miljoner kronor i Arena Tierp där en
– Vi har ansökt om att få arrangera en EM deltävling den 9 till 12 juni nästa år. Men den kommer som sagt att användas till mycket mer än dragracing.
Leif Andreasson räknar upp en hel del: En halkbana för körkortsutbildning för av både lätta och tunga fordon, ett stort utställnings- och mässområde, häst- och hundsport tävlingar, ja till och med sprinttävlingar på skidor på motorstadion

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om