Om ingen överklagar rallyföraren Cemoni Ohlssons köp av Tierp Arena på den exekutiva auktionen för ett tag sedan är det snart dags att rulla igång verksamheten på nytt – med eller utan de företag som drogs med i konkursen. De största fordringsägarna var en rad byggföretag med en sammanlagd fordran på 44,9 miljoner kronor. Därefter kom Swedbank på 29,2 miljoner kronor och sedan en grupp personer och bolag som var närstående arenabolaget med en sammanlagd fordran på 26,4 miljoner kronor. Prioriterade fordringsägare var banken och byggföretagen. Men den exekutiva auktionen inbringar bara 20 miljoner kronor, så det blir inte mycket att dela på.
Tittar man närmare i konkursbouppteckningen hittar man också 98 mindre varu- och tjänsteleverantörer, som inte får ett öre tillbaka. Fakturabeloppen varierar mellan 60 kronor och 266 000 kronor. En hel del av dessa företag är lokala. Det mesta på arenan är färdigbyggt, men för att arrangemangen ska fungera krävs leveranser av varor och tjänster.
En drabbad leverantör är restaurangföretaget T & P Kök och Bar i Tierp, dels som matleverantör, dels som delägare i Tierp Arena Catering AB, som ansvarade för mat och dryck på arenan. Thomas Pettersson och Peter Bohlin äger T & P Kök och Bar. De förlorade runt 400 000 kronor på två konkurser ute vid banan. De hade gått in med 360 000 kronor i ett aktieköp i cateringbolaget, en investering som gick om intet när det bolaget gick i konkurs samtidigt med arenabolaget. Till detta kom obetalda matleveranser från T & P på 39 440 kronor.
– Jag kan inte svara bestämt på om vi är intresserade av ett nytt samarbete. I så fall vill vi vara med och dra upp riktlinjerna. Tidigare har publiken betalat entré för att komma in på området. Därinnanför finns det restauranger. Jag kan tänka mig att det ska vara fritt att gå in på området, sedan är det entréavgifter till läktarna. De finns publik som bara tycker att det är kul att vara med där det samlas folk, och det skulle gynna till exempel restaurangverksamheten, menar Peter Bohlin.
Under bokstaven S i konkursbouppteckningen finner man Sölves Bärgningstjänst, med en fordran på 47 000 kronor. Företaget hjälpte till med det att flytta betongblock och däckbarriärer mellan olika slags tävlingar och banformationen. Ägare är Sören Windahl och han är defintivt optimist.
- Jag är jätteintresserad av ett nytt samarbete. Man har åkt några minor genom åren och man blir lite trött när en konkurs inträffar, men det är bara att lägga det gamla åt sidan. Jag hoppas att de nya ägarna vill samarbeta med de lokala företagen. Det gynnar alla på orten, säger han.
lars.gunnarsson@unt.se