Fornlämningar ska inventeras

I april kommer länsstyrelsens antikvarier att inventera fornlämningar i skog och mark kring Österlövsta och Tolfta för första gången på länge.

Tierp2011-03-07 18:31

När snön gett vika för vårsolen ger sig länsstyrelsens antikvarier ut till de båda områdena i Tierps kommun för att inventera fornlämningar. Och det var ett bra tag sen sist.
– I de här områdena har vi 60 stycken kartblad som inte blivit omgjorda sedan 1952, säger Bitte Franzén, en av de två antikvarier som kommer att ägna fem månader åt inventeringen.
Vid exempelvis ansökningar om bygglov måste länsstyrelsen göra en tillståndsprövning mot kulturminneslagens bevarandeintressen. För att kunna göra dessa bedömningar krävs alltså att informationen om områdets fornlämningar är aktuell.

Sedan förra inventeringen har inte bara tekniken uppdaterats med handdatorer med gps. Från länsstyrelsens sida är man också öppen för nya typer av fynd.
– På femtiotalet handlade inventeringen mycket om gravfält, runstenar och hällristningar. Nu registrerar vi också bebyggelselämningar som torp, gruvor, sågar och kvarnar, säger Bitte Franzén.
Till fornlämningarna räknas även lösa fynd som exempelvis stenyxor. Länsstyrelsen kommer också att registrera uppgifter om platsens olika traditioner i riksantikvarieämbetets digitala register.

Hela inventeringen av fornlämningar i Tierps och Älvkarlebys kommuner beräknas ta ett par år. Under inventeringen kommer antikvarierna att bo ute i fält halva året.
– Det kan hända att man råkar ut för problem som inhägnader med djur eller nysådda åkrar, men ensamheten är inget problem, säger Bitte Franzén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!