Företagare dömd för brott mot personuppgiftslagen

Det är inte okej för en företagare att publicera sina konkurrenters personnummer på sin hemsida med hänvisning till att de även är firmanummer. Det anser Tierps tingsrätt, som dömt en Östhammarsföretagare till dagsböter för brott mot personuppgiftslagen (PUL).

Tierp2004-04-13 17:16
Den dömde Östhammarsföretagaren anser att konkurrenter plagierat hans mönsterskyddade pelletsbrännare. Fördenskull lade han i början av 2003 ut en varning på sin hemsida med firmanummer - i detta fall samma som personnummer - för de två företagare som ska ha tillverkat respektive sålt piratbrännaren.
En av de två utpekade personerna polisanmälde hemsidan, och efter att ha inhämtat ett yttrande från Datainspektionen valde åklagaren att åtala mannen.
Östhammarsföretagaren hävdar att han publicerat registreringsnummer för en juridisk person, inte personnummer. I domen som föll på måndagen konstaterar Tingsrätten dock att personnumren är att betrakta som personuppgifter, även om de överensstämmer med firmanummer. Därför gäller regeln att samtycke normalt krävs för publicering.
Högsta domstolen har emellertid slagit fast att det är förenligt med PUL att lägga ut kritiska uppgifter om namngivna personer, även utan samtycke, om det sker uteslutande för journalistiska ändamål.

Kommersiellt syfte
Nyckelfrågan i detta fall är om nätpubliceringen skett uteslutande för att hjälpa kunderna att inte förväxla äkta pelletsbrännare från falska, ett syfte som skulle kunna anses som journalistiskt. Rätten anser inte det, utan menar att företagaren haft ett klart kommersiellt syfte och att publiceringen varit en del i hans marknadsföring.
Eftersom informationen på hemsidan pekar ut målsäganden som brottslig kan den inte anses som harmlös menar tingsrätten, och dömer företagaren att betala trettio dagsböter.
Frågan om den eventuella patentstölden tog rätten inte upp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om