– Läget är allvarligt. Därför kräver vi också att företaget genomför åtgärder för att komma till rätta med de problem som finns på arbetsplatsen, säger Jan Sandberg, sektionschef på Arbetsmiljöverket.
Bakgrunden till beslutet är en anmälan av ett tidigare skyddsombud på arbetsplatsen. Denne har i sin anmälan till Arbetsmiljöverket skrivit att det finns ett ledarskap på arbetsplatsen som favoriserar viss personal medan andra blir utfrysta eller omplacerade till andra arbetsuppgifter utan några ordentliga förklaringar. I anmälan skriver denne också att arbetssituationen på Söderfors Steel är stressande.
Arbetsmiljöverket har följt upp anmälan och gjort en inspektion på arbetsplatsen. I samband med den bekräftade flera anställda den bild som skyddsombudet ger i sin anmälan.
Efter besöket samt efter samtal med arbetsgivaren har Arbetsmiljöverket kunnat konstatera att det finns brister i både sociala och organisatoriska frågor på arbetsplatsen som måste utredas.
Arbetsmiljöverket har nu beslutat att företaget måste genomföra en undersökning där det ska framgå hur samarbete, kommunikation och arbetsfördelning fungerar i dag. I undersökningen ska det även utredas om det råder någon form av kränkande särbehandling på arbetsplatsen.
Abraham Melkerson som ingår i företagsledningen på Söderfors Steel förklarar att han inte delar den bild som getts av företaget i anmälan. Han säger också att han inte heller tror att de som jobbar på företaget i dag delar den uppfattningen.
– När vi tog över verksamheten gjorde vi förändringar som en del varit missnöjda med, säger Abraham Melkerson.
Utifrån resultaten ska en riskbedömning göras och så måste åtgärder vidtas för att eliminera samt förebygga riskerna för ohälsa och olyckor på arbetsplatsen i framtiden.
Vidare framgår av beslutet att både arbetsgivare och fackliga organisationer ska delta i arbetet med undersökningen.
Till beslutet är ett vitesförläggande på 60 000 kronor kopplat.
– De åtgärder som föreslås i handlingsplanen måste också genomföras. Det går inte bara betala vitet och sedan tro att allt är bra. Då kan det bli aktuellt med ytterligare åtgärder, säger Jan Sandberg.
Abraham Melkersson säger också:
– Alla har rätt att göra den här typen av anmälningar och vi kommer självklart att följa det som Arbetsmiljöverket skriver i sitt vitesföreläggande.
Företaget har fram till den 24 juni på sig åtgärda de brister som framkommer i undersökningen.