Föreningens önskan: "Var försiktiga med Siggbobäcken"

I Siggbobäcken finns bäcknejonögon, friskt vatten och ett rikt fågelliv. Nu vill Naturskyddsföreningen i Tierp att en exploatering av det unika området görs varsamt när Siggbo trädgårdsstad anläggs.

Naturskyddsföreningen förordar en varsam exploatering när Siggbo trädgårdsstad anläggs. På bilden ses ordförande Inger Lindgren.

Naturskyddsföreningen förordar en varsam exploatering när Siggbo trädgårdsstad anläggs. På bilden ses ordförande Inger Lindgren.

Foto: Lennart Lindström

Tierp2021-03-06 12:00

Föreningen har under flera år engagerat sig när det gäller Siggbobäcken och de planer som Tierps kommun har för den i samband med att Siggbo-området, med plats för cirka 500 bostäder och service av olika slag, ska bli verklighet.

Kring bäcken växer i dag träd och annan växtlighet som skapar lummighet och skugga och bidrar till att det är fuktigt, svalt och frodigt under stora delar av året vid bäcken. 

– Bäcken är unik i vår kommun med sitt friska och klara vatten som kommer från källor på Uppsalaåsen. I bäcken finns även sällsynta fisken bäcknejonögon och växtlighet som trivs i området, förklarar Inger Lindgren som är Naturskyddsföreningens ordförande i Tierp.

undefined
Inger Lindgren berättar att föreningen planerar en utflykt till Bredforsen i Söderfors. Det var där föreningen bildades för 50 år sedan som en reaktion på planerna på om en utbyggnad av kraftverket vid Bredforsarna.

I dagarna har Tierps kommun gått ut med information att man ska ansöka om vattentillstånd hos mark- och miljödomstolen för olika åtgärder som kan påverka vattenmiljön, grundvattennivån och så kallade nyckelbiotoper. Man har även bett berörda att lämna synpunkter. 

– Beroende på hur man rör den här miljön är risken att man påverkar levnadsvillkor för djur och växter, säger Inger Lindgren vars förening i år fyller femtio år.

Hon förklarar att man inte säger nej till åtgärder och att området till viss del ska vara tillgängligt och att människor ska kunna njuta av vattenmiljön. 

– Åtgärderna måste vara rimliga om det byggs en bro i området. Det får inte innebära man tar bort vegetation, rensar upp botten och grumlar vattnet. Det skulle även kunna påverka vattenkvaliteten i Tämnarån där bäcken rinner ut.

Engagemanget för den lokala miljön handlar inte bara om Siggebobäcken. Föreningen har även varit motståndare till en avverkning av träden på södra esplanaden i Tierps köping.

– Beslutet att behålla allén och ersätta dåliga träd med nya var viktigt. Allén fungerar som en lunga i Tierps köping och renar luften samt är en viktig plats för fågel- och insektslivet, menar Inger Lindgren.

undefined
Föreningen har arbetat för bevarandet av trädallén på södra esplanaden i Tierps köping. "Allén fungerar som en lunga i Tierps köping och renar luften" menar Inger Lindgren.

Föreningen har även varit aktiv när det gäller strandskyddet vid den norduppländska kusten och rädda de grunda vikar som finns där.

– Vi vet från fiskare att reproduktionen av gädda och abborre varit negativ på senare år. En faktor till detta är bristen på grunda vikar där de kan frodas och växa upp. Genom att värna strandskyddet och därmed begränsa byggandet i vattennära områden har vi en större chans att skydda yngel från gädda och abborre.

undefined
Föreningen har även varit aktiv när det gäller strandskyddet vid den norduppländska kusten och menar att det är viktigt att rädda de grunda vikar som finns där då de har värde för fiskreproduktion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!